OVERBLIK: Udpluk af grundlovstaler

Traditionen tro flyder grundlovsdag over med talere fra politikere over det danske land.

Se udpluk af dem her:
* Statsminister Mette Frederiksen (S):
– Jeg har aldrig nogensinde i mit liv været så meget i tvivl, som i det her forår. Som i den her krise vi lige har været igennem. Dilemmaerne har været enorme. Det er de faktisk stadigvæk.

– Men at vi handlede så hurtigt. Det er – tror jeg – den vigtigste politiske beslutning, jeg nogensinde har truffet.

– De politiske forskelle – de vil selvfølgelig igen træde tydeligere frem, ikke mindst når vi går i gang med genopretningen af dansk økonomi. Vi kommer med hvert vores udgangspunkt. Meninger brydes. Og det er grundlæggende sundt.

– Men jeg vil gøre mit til, at vi stadigvæk efterstræber det brede politiske samarbejde. Jeg tror nemlig, at det gør resultaterne bedre. Og også mere holdbare.

* Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og MEP Christel Schaldemose (S) i en fælles tale:

– Fordi vi har et stærkt demokrati, kunne vi handle resolut. Vi afværgede en potentielt stor krise.

– Coronakrisen har ændret meget, men den har ikke svækket vores demokrati. Det er tværtimod kommet styrket ud af krisen. Tilliden til politikere og myndigheder er vokset.

– Vi har en historisk mulighed for at finde det nye samlingspunkt for de europæiske lande.

* Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)
– Denne grundlovsdag fejres på en alvorlig baggrund. Vi er nu ved at genåbne samfundet. Det betyder, at vi igen skal sikre at vore frihedsrettigheder styrkes, samtidig med at vi skal forberede os på nye pandemier.

– Det virker også som statsministeren selv hurtigt har vænnet sig til at træffe beslutninger uden om Folketinget. Nu hvor vi skal tilbage til en politisk hverdag må vi se om genindførelse af de demokratiske spilleregler giver statsministeren abstinenser.

* Tidligere statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen (V):
– Mit fromme ønske på grundlovsdag er derfor, at Folketinget snart fratager regeringen de helt ekstraordinære kompetencer og genskaber normaliteten i det politiske liv.

– Jeg roser lige endnu engang – for en sikkerheds skyld – statsministeren for ekstraordinært og resolut lederskab på kanten af krisen.

– (Der) er nu genskabt så meget kontrol, at der intet belæg er for, at en etpartiregering med afsæt i en fjerdedel af befolkningen skal have ekstraordinære og krigslignende beføjelser på alles vegne.

* Tidligere finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen (V):
– Vi har brug for at vende tilbage til hverdagen. En lang række af vores frihedsrettigheder er sat ud af spillet. Retten til at mødes, samles, og fejre fødselsdage. Det er så nemt, at miste frihed, og det er så svært at få den.

– Vi skal kæmpe for, at de bemyndigelser, som politikere og ministre nu har fået, bliver givet tilbage til dem, der skal have dem: Dig, mig, borgene og alle andre i dette her fantastiske land

* Tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard:
– Vi har det seneste år oplevet en magtkoncentration uden sidestykke i den nyere danmarkshistorie.

– Når vi taler folkestyre, er det også nødvendigt at tale om EU. I årevis har vi fået tudet ørerne fulde om betydningen af fælles løsninger, fælles valuta og åbne grænser. Så kom coronakrisen. Grænserne blev lukket. De “forældede” nationalstater måtte klare ærterne selv. EU var komplet bovlam.

– Blev vi lidt for nævenyttige, og lidt for gode til at overvåge, om nogen havde sneget sig til Malmø for at købe ind eller gå på café? Vi skal smide frygten langt væk! Vi skal finde optimismen frem igen. Det er sådan vi kommer videre – både som mennesker og som fællesskab.

* Formand for Kristendemokraterne Isabella Arendt:
– Der er netop nu store muligheder for at lave forandringer i vores land. Vi skal ikke tilbage til en psykiatri i knæ. Vi skal have ligestillet sundhedsvæsnet.

– Vi skal ikke tilbage til store krav til bureaukrati, dokumentation og en sundhedsplatform, der ikke virker. Vi skal ikke tilbage til centralisering og lukning af lokale sygehuse. Vi skal sikre sundhedshuse i hele landet.

* Formand for Partiet Fremad Simon Emil Ammitzbøll-Bille:
– Det handler om, at loven er lige for alle og at ingen står over loven. Også ministre.

– Derfor er det ikke rart at se, hvordan Inger Støjberg (V) agerer og hvordan hendes slyngveninde fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund, laver kampagner. Retsstaten finder ud af, hvem der har skyld og hvordan det skal sanktioneres.

– Det er endnu et eksempel på, at Nye Borgerlige ikke er så glade for retsstaten, så det gør noget.

/ritzau/