Danmark i fælleserklæring til USA: Bekymret for politiangreb

Danmark tilslutter sig en fælleserklæring med en bred kreds af EU-lande om urolighederne i USA, efter den 46-årige sorte mand George Floyd døde i forbindelse med en anholdelse.

I erklæringen udtrykker man sympati for George Floyds familie. Landene regner med, at USA’s myndigheder vil give de sigtede betjente en retfærdig rettergang, lyder det.

Men samtidig betragter man med bekymring angreb fra politi og demonstranter på journalister og pressefolk.

– Vi er bekymrede over episoder og angreb fra politi og demonstranter imod journalister og pressearbejdere, der dækker protesterne på tværs af USA, de seneste dage, står der.

Det er OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, der er afsender på erklæringen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har lagt den op på det sociale medie Twitter.

Her skriver han, at organisationen er det rette forum at udtale sig i.

– Rette forum at bekræfte afgørende princip om fredelig forsamling og pressens mulighed for at arbejde frit og sikkert, skriver udenrigsministeren på Twitter.

Enhedslisten har stillet spørgsmål til ministeren omkring behandlingen af de amerikanske myndigheders behandling af journalister under urolighederne.

Det skete, efter at et tv-hold fra det amerikanske medie CNN blev anholdt.

Til DR har Jeppe Kofod i et skriftligt svar afvist at involvere sig diplomatisk. Det sker nu altså i stedet igennem en støtteerklæring.

I Tyskland har forbundskansler Angela Merkel kommenteret urolighederne. Det samme har premierminister Boris Johnson i Storbritannien.

/ritzau/