Partiledere gør klar til genåbningsforhandlinger onsdag

Antallet af smittede med corona er så lavt, at sandsynligheden for at møde en smittet er “ganske lille”.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge. På den baggrund gør partilederne nu klar til forhandlinger om en yderligere genåbning.

Flere partiledere oplyser, at de fortsat ikke har fået en indkaldelse med tid og sted for forhandlingerne. Men de skal gennemføres onsdag forud for Kristi himmelfartsferien, har Mette Frederiksen tidligere gjort klart.

Forud for forhandlingerne er partiledernes ønskeliste til yderligere genåbning lang.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, siger, at hendes fokus især vil være på de unge:
– SF vil kæmpe for, at de unge får mulighed for at vende tilbage til et mere normalt liv. Det står højt på vores ønskeseddel, at 1. og 2. g’erne får mulighed for at komme tilbage i skole før sommerferien. Og at vi får genstartet både højskolerne og kulturlivet generelt, siger Pia Olsen Dyhr.

Udover de unge og kulturlivet er også grænserne i fokus. Især De Radikale og de borgerlige partier presser på for en åbning af grænsen til især Tyskland.

Det sker i lyset af, at Tyskland er parat til at åbne grænsen til Danmark, og turisterhvervet mangler indtægterne.

Inden partilederdebatten i sidste uge var SF blandt de partier, som mente, at det var for tidligt at åbne grænserne af hensyn til smitterisikoen.

Nu er Pia Olsen Dyhr dog mere positiv:
– Jeg er mere åben for at se på, at nogle kan komme over grænsen. Det er trist, at mange ikke har kunnet besøge deres børn eller kærester. Det, mener jeg, er et anerkendelsesværdigt formål.

– Og så synes jeg også, at vi skal åbne op for nogle af dem, der har lejet sommerhuse langs den jyske vestkyst. Så en yderligere åbning, men ikke en total åbning, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun peger dermed som flere andre partileder på et kompromis, hvor man udvider et “anerkendelsesværdigt formål” til at omfatte blandt andet turister. Uden dog at åbne grænsen helt.

Mette Frederiksen sendte i weekenden en mail til partilederne, hvor hun fastslår, at Statens Serum Institut forud for forhandlingerne skal regne på en række initiativer. Det er blandt andet åbning af kulturtilbud som museer, teatre, zoo og forlystelsesparker.

Inden for det offentlige skal der regnes på effekten af åbning af steder, hvor der er store sagspukler. Desuden er højskoler, DR og TV2, sportshaller og uddannelser nævnt i mailen.

Til gengæld var effekten af at åbne grænserne enten helt eller delvist til Tyskland ikke med. Her skriver statsministeren, at regeringen henholder sig til den tidligere aftale om, at regeringen skal melde ud senest 1. juni.

/ritzau/