Danmark afviser Merkels store EU-kompromis med fælles gæld

Tyskland og Frankrig har udarbejdet et EU-kompromis til en genopretningsfond på over 3700 milliarder kroner, men det bliver skudt ned af finansminister Nicolai Wammen (S).

– For så vidt angår fælles gældsstiftelse med overførsler mellem lande, er der en velkendt position fra Danmark, og den er ikke forandret af det tysk-franske forslag, siger Wammen.

Han siger, at regeringen afventer EU-Kommissionens forslag til fonden, der ventes 27. maj.

Mandag skrev Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, at han havde holdt et møde med sine kolleger i Danmark, Sverige og Holland.

De fire EU-lande, der kalder sig budgetrestriktive, afviser, at der kan blive tale om tilskud, som den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mandag fremlagde i et fælles udspil.

Danmark og de andre budgetrestriktive lande vil i stedet give lån til de lande, der har brug for det.

Frankrig og Tyskland har lagt op til en helt anden model, hvor EU-Kommissionen optager lån på kapitalmarkederne. Pengene derfra skal fordeles til de sektorer og regioner, der er værst ramt af coronavirus.

Fonden indarbejdes i EU-budgettet, som også over de to årtier skal stå for afbetalingen af disse lån. Det betyder, at tilskud fra fonden kan gå til eksempelvis sektorer – over hele Europa – der er hårdt ramt.

– De danske synspunkter er velkendte, og vi arbejder sammen med Østrig, Sverige og Nederlandene (Holland), for at vi får et budget, som ikke bliver for stort i EU. For vi har også brug for pengene nationalt, siger Wammen.

Det er ikke alt i forslaget fra Merkel og Macron, som ifølge finansministeren er galt.

– Der er dele af det tysk-franske forslag, blandt andet i forhold til midlertidighed og den grønne dagsorden, som vi ser positivt på, siger Wammen.

Kompromisset fra de to store EU-lande lægger op til, at den grønne dagsorden skal prioriteres, når fondens midler skal i brug.

/ritzau/