Ny boligaftale letter ejendomsværdiskat og grundskyld

Boligskatterne må ikke stige, selv om de nye boligskatteregler er udskudt fra 2021 til 2024.

Det er et flertal på Christiansborg bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance enige om.

Derfor har partierne bag boligskatteforliget fredag indgået en ny aftale, der letter ejendomsværdiskatten allerede i 2021. Samtidig skal grundskylden stige mindre end ellers forudsat fra 2021 til 2024.

– Regeringen ønsker tryghed for boligejerne og ro om boligskatterne. Derfor har vi været fast besluttede på, at selv om vi er nødt til at udskyde de nye boligskatteregler fra 2021 til 2024, må det ikke få den konsekvens, at boligskatterne stiger, siger skatteminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer efter regeringens eftersyn af skattevæsenets it-problemer. Eftersynet i efteråret 2019 viste, at det var nødvendigt at udskyde implementeringen af de nye boligskatteregler med tre år fra 2021 til 2024.

Aftalen betyder konkret, at ejendomsværdiskatten lempes med cirka tre milliarder kroner i 2021-2023. Samtidig sikrer aftalen, at grundskylden højst kan stige med 2,8 procent årligt i 2022 til 2024.

Aftalen betyder desuden, at boligejere kan vælge at betale den indefrosne grundskyld fra 2021. Hvis man i stedet vælger at indefryse grundskylden, vil det stadig være rentefrit.

Aftalen skal give ro om boligskatterne, siger Morten Bødskov.

– Det er en stor beslutning af købe bolig, og for mange danskere er det den største økonomiske beslutning, der skal træffes i livet.

– Derfor skal man selvfølgelig kunne vide sig sikker på, hvilke skatteregler der gælder. Det sikrer vi med aftalen, siger Morten Bødskov.

Han fremhæver desuden, at der tilbagebetales i alt 13 milliarder kroner til 715.000 boligejere, der har betalt for meget i boligskat. Det skyldes, at deres boliger er blevet vurderet for højt.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, mener, at aftalen giver boligejerne den nødvendige tryghed:
– Vi har blandt andet sikret boligejerne en varig besparelse på 0,6 milliarder kroner, og samtidig er det blevet gjort på en måde, så hele landet bliver tilgodeset. Dermed er der garanteret en balance, uanset hvor i landet man bor, siger Louise Schack Elholm.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, er også tilfreds med aftalen, men varsler, at DF ikke vil støtte flere udskydelser af ejendomsvurderingerne.

– Vi kan ikke holde til flere udskydelser som politikere eller befolkning.

– Hvis ikke de nye ejendomsvurderinger kan træde i kraft i 2024, så må vi finde en anden løsning. Der kommer ikke til at ske flere udskydelser med Dansk Folkepartis stemmer, siger Dennis Flydtkjær på et pressemøde om boligskatteaftalen.

/ritzau/