Udenlandske ægtefæller må igen rejse ind i Danmark

Regeringen har besluttet at slække på indrejsereglerne, så danskeres udenlandske ægtefæller og faste samlevere må rejse ind i landet. Det har de været afskåret fra, siden grænserne blev lukket i marts.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fra Folketingets talerstol onsdag under spørgetime til ministrene.

– Vi har kunnet påbegynde en gradvis, kontrolleret genåbning af Danmark.

– Som led i den gradvise åbning er det nu blevet besluttet at lette indrejserestriktioner, så besøg fra ægtefæller, faste samlevere, børn og forældre generelt skal anses for et anerkendelsesværdigt formål, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i Folketinget.

Han siger yderligere, at politiets retningslinjer allerede er opdaterede.

Siden de danske grænser lukkede den 14. marts, er det kun udlændinge med et anerkendelsesværdigt formål, der har fået lov til at komme ind i Danmark.

Hvis ikke man har dansk statsborgerskab, bor i Danmark eller har et anerkendelsesværdigt formål, kan man blive afvist af politiet ved grænsen.

Det har besøg fra eksempelvis udenlandske ægtefæller ikke været, men er det altså nu igen.

– Det vil dog fortsat være sådan, at personer med symptomer vil blive afvist ved grænsen, siger Mattias Tesfaye.

Spørgsmålet var rejst af De Radikales Andreas Steenberg, der i salen lovede ministeren både et håndtryk og et skulderklap for beslutningen, når det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Andreas Steenberg ønsker yderligere, at også kærester skal have indrejsemulighed. Det kan dog blive svært, svarer ministeren.

– I sidste ende er det en vurdering, politiet skal foretage, hvad der er faste samlevere. Det er nogle svære regler at skulle administrere for politiet.

– Og som spørgeren ved, kan det være en gråzone, hvor meget kærester, man er. Her er det lettere, om man er ægtefæller eller faste samlevere.

/ritzau/