Ny måling giver Dansk Folkeparti laveste opbakning i 19 år

I den nyeste måling lavet af Voxmeter for Ritzau får Dansk Folkeparti den laveste vælgeropbakning, der er målt i den 19-årige periode, analyseinstituttet har foretaget politiske målinger.

Kun 6,8 procent af de adspurgte vil stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var valg i morgen.

Målingen er foretaget fra den 6. april til den 19. april og baserer sig på 1043 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

For Dansk Folkeparti er den statistiske usikkerhed i målingen på 1,5 procent.

Ved valget i 2015 fik Dansk Folkeparti sit bedste valg nogensinde med 21,1 procent af stemmerne og 37 mandater. Det var mere end hver femte af vælgernes stemmer.

Men ved både valget til EU-Parlamentet 26. maj og folketingsvalget 5. juni sidste år var stemningen en anden. Her fik partiet to store vælgerlussinger.

Ved valget til Europa-Parlamentet gik partiet fra fire til ét mandat. Og ved folketingsvalget fik partiet 8,7 procent af stemmerne og 16 mandater.

Siden har Dansk Folkeparti mistet yderligere opbakning i Voxmeters målinger. I øjeblikket står DF til at få lavere opbakning end ved partiets første folketingsvalg i 1998. Her fik DF 7,4 procent af stemmerne.

Gruppeformand Peter Skaarup (DF) begrunder partiets ringe opbakning med, at det midt i coronakrisen er svært for andre partier end Socialdemokratiet at markere sig politisk.

– Alt handler om coronakrisen og krisehåndtering, og der vil det være statsministeren, der er toneangivende på hele mediefladen, siger han.

– Vi vil selvfølgelig gerne have rettet op på de dårlige målinger, og det tror vi selvfølgelig, at der bliver gode muligheder for på den anden siden af coronakrisen.

Spørgsmål: Men nu er det jo snart et år siden, at der var valg, og coronakrisen har trods alt kun fyldt de seneste måneder. Hvilket ansvar har ledelsen for målingerne?
– Det er selvfølgelig ledelsens ansvar, at de ikke er bedre. Sådan er det. Men vi er i arbejdstøjet for at få dem til at vende, siger han.

Samme Voxmeter-måling viser, at Socialdemokratiet holder solidt fast i vælgernes opbakning.

Partiet står i målingen til 35,1 procent af stemmerne og dermed det bedste valgresultat i tre årtier, hvis der var valg i morgen.

Det er 9,2 procentpoint mere end ved folketingsvalget sidste år. Partiet ville gå fra 48 til 65 mandater i Folketinget.

Den store fremgang til regeringspartiet har været en klar tendens i de løbende meningsmålinger, som er foretaget under coronakrisen.

/ritzau/