Ellemann vil have møde med Mette F. for at genopbygge tillid

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal snarest indkalde Venstre til et møde i Statsministeriet.

Det skal ske for at finde ud af, om der er basis for at genoptage forhandlingerne om en kommunal udligningsreform mellem S-regeringen og Venstre.

Sådan lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

– Regeringen har en stor opgave med at genskabe tilliden til det samarbejdende folkestyre og til partier, som de gerne vil lave en aftale med. Den tillid har fået et alvorligt knæk, siger han til Ritzau.

– Derfor opfordrer jeg statsministeren til at indkalde til et møde i Statsministeriet snarest. Det håber jeg, at statsministeren vil gøre.

– Det er regeringens ansvar at skabe et tillidsfuldt forhandlingsklima, og derfor hører vi gerne, hvad regeringen vil gøre for at demonstrere en reel forhandlingsvilje, før det kan give mening at genoptage forhandlingerne, siger V-formanden.

Jakob Ellemann-Jensen gik tirsdag hårdt til Mette Frederiksen under statsministerens spørgetime i Folketingssalen.

Anledningen var, at en intern mail fra Socialdemokratiet om planlagte “angreb” mod Venstre var havnet i medierne.

Mailen, som ved en fejl blev sendt til en journalist på Jyllands-Posten, blev sendt sideløbende med, at regeringen forhandler med Folketingets partier, herunder Venstre, om en kommunal udligningsreform.

Den skal fordele omkring 18,5 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner.

– Som situationen ser ud nu, så er vi nødt til at se hinanden i øjnene for at finde ud af, om der overhovedet er basis for at komme videre med forhandlingerne om en udligningsreform, siger Jakob Ellemann-Jensen.

– Det vil Venstre gerne. Men det her handler om tillid, når man sammen går ind i et fortroligt forhandlingsrum, og den har vi ikke til regeringen på nuværende tidspunkt.

– Vi har hele tiden sagt, at vi ønsker at lave en god og ansvarlig aftale, som skaber bedre balance og velfærd, uden at danskerne skal rammes af et stort skattesmæk.

– Derudover ønsker vi at skabe tryghed om kommunernes ekstraordinære finansieringstilskud, og så skal de socialdemokratiske vestegnsborgmestre ikke overbetales for at have mange ikke-vestlige udlændinge. Og Venstre er stadig klar til at tage ansvar, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen var efter spørgetimen tirsdag inde på, at der skal ske udskiftninger i forhandlingslokalet, efter at afsløringerne om de planlagte angreb på Venstre var kommet frem.

Flere topfolk i Socialdemokratiet var nævnt i mailen.

– Hvem det er, den tager jeg med regeringen. Det bliver et forhandlingslokale, der kun består af politikere, sagde Venstre-formanden tirsdag.

Mette Frederiksen beklagede tirsdag mailen, som hun afviste at have haft kendskab til, inden den blev lækket til offentligheden.

/ritzau/