Dommere: Luk ikke politi ind i dømtes hjem uden retskendelse

Det er en glidebane at lade politiet i en periode på op til ti år gå ind i terrordømtes hjem uden en retskendelse.

Det advarer Dommerforeningen om i et høringssvar til et lovforslag fra regeringen. Det skriver Politiken.

– Jeg har ikke nogen særlig sympati for fremmedkrigere, men det er en glidende overgang, at politiet som en del af en kontrol nu ifølge lovforslaget må åbne skuffer og gemmer, må kigge i computere og i lommer og må komme, når det skal være, for at se, om en person har kontakt til nogen.

– Der er ikke langt fra det og så til en mistanke om noget kriminelt, som kræver en retskendelse, siger landsdommer Mikael Sjöberg, der er formand for Dommerforeningen, til Politiken.

Foreningen har sendt særdeles kritiske kommentarer til lovforslaget. Det har til formål at stramme grebet om terrordømte i Danmark.

Det vil regeringen gøre ved at lade politiet holde øje med personer dømt for terror, ligesom det må med pædofilidømte.

I forslaget står, at personer, der er dømt for terror, også kan idømmes et kontaktforbud. Det vil betyde, at de ikke må kontakte bestemte personer hverken fysisk eller digitalt.

I samme omgang får politiet mulighed for at se, om forbuddet overholdes. Det må det gøre uden en retskendelse fra en dommer.

Det er ikke kun Dommerforeningen, der ser med bekymring på forslaget.

Advokatrådet finder det “yderst betænkeligt, at et så omfattende tilsyn kan gennemføres alene på baggrund af den tidligere dom og uden noget krav om mistanke om tilbagefald til ny kriminalitet”.

Også i høringssvaret fra Institut for Menneskerettigheder er der skepsis at spore.

Når der ikke står, hvornår politiet må kontrollere, kan det åbne for en “uforudsigelig og usikker retstilstand”, står der ifølge Politiken i høringssvaret.

/ritzau/