Regeringen vil give 38 kommuner lov til at hæve skatten

De velstillede kommuner, som skal aflevere flere penge i kommunal udligning, kan få lov til at sætte skatten op.

Det foreslår regeringen med et udspil til en reform af udligningssystemet. Det er det system, som sender milliarder af kroner fra kommuner med overskud til kommuner med underskud.

Hvis kommunerne vælger at sætte kommuneskatten op, vil regeringen samtidig sænke bundskatten i hele landet, så skatterne samlet set bliver holdt i ro.

– Men det er slet ikke sikkert, at kommunerne vil vælge at hæve skatten. Der er jo også kommuner, som har penge i kassen, de kan bruge, siger fungerende finansminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) supplerer:

– Der er en ret stor likviditet i nogle af kommunerne. De kommuner, som har haft det godt, har også kunnet lægge penge til side, siger hun.

Regeringen foreslår også, at kommuner, der får en stor gevinst ud af udligningsreformen, kan bruge en del at pengene på at sænke en måske høj kommuneskat, hvis de ønsker det.

– Vi har kommunalt selvstyre i det her land, så det vil være op til kommunerne, men vi mener, at der er behov for at bruge penge på at styrke velfærden, siger Morten Bødskov.

60 kommuner vil modtage penge, mens 38 kommuner skal betale.

Pengene skal groft sagt flyttes fra øst til vest. I alt 1,4 milliarder kroner skal flyttes fra hovedstadsområdet til landets øvrige kommuner.

De velhavende kommuner, som ikke mindst er centreret omkring og nord for København, kommer til at afgive flere penge til yderkommunerne, der er udfordret med økonomien.

Det gælder øerne og landdistriktskommuner i Syd-, Vest- og Nordjylland.

/ritzau/