Mette F. med besked til danskere i Irak: Vær opmærksomme

En højtstående iransk militærleder er natten til fredag blevet dræbt i et luftangreb i Irak, som USA stod bag.

Det har skabt spændinger i landet, og danske borgere i Irak bør derfor være opmærksomme. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag på et pressemøde.

– Først og fremmest er det en rigtigt, rigtig alvorlig situation. Det vigtigste budskab for mig er, at hvis man er dansk og er i regionen, skal man holde meget øje med Udenrigsministeriets Borgerservice, fordi situationen kan udvikle sig yderligere, siger hun.

Dog kan statsministeren endnu ikke sige, hvilken betydning attentatet kan få for danske soldater eller almindelige borgere i området.

– Det er for tidligt at sige, hvad det vil få af konsekvenser, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere i Iran til at holde sig væk fra demonstrationer og optøjer i landet.

Samtidig er der lavet en midlertidig rejsevejledning til Irak, som fraråder alle rejser til flere dele af landet samt ikke-nødvendige rejser til stort set resten af Irak.

Fredagens angreb har fået iranske ledere til at varsle en “brutal hævn”. Landet har indført national sørgeperiode fra fredag til mandag over angrebet, der kostede Soleimani livet.

Han var øverstkommanderende for Quds-styrkerne, som er en særlig enhed af elitesoldater under Irans Revolutionsgarde, som er landets sikkerhedsstyrker.

Statsminister Mette Frederiksen ønsker på pressemødet fredag ikke at forholde sig til, hvorvidt det er positivt, at USA har dræbt Qasem Soleimani, som blev betragtet som en meget indflydelsesrig mand i Iran.

/ritzau/