Gratis tandlæge til socialt udsatte kan være på vej i finanslov

Regeringens støttepartier kræver med årets finanslov blandt andet gratis tandlæge til socialt udsatte, der døjer med dårlige tænder.

Forhandlingerne om finansloven for næste år er godt i gang, og regeringen ventes at gå efter en aftale i midten af november. I år blev regeringens præsentationen af forslaget til finanslov udsat til efter Folketingets åbning.

Torsdag er temaet uddannelse og velfærd.

– Det er en barriere for mange. 600 kroner i brugerbetaling kan virke som meget lidt for nogen, men hvis man ikke har noget hjem og er udsat, så er det rigtig, rigtig mange penge, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

Partiet har tidligere kæmpet og fået nedbragt brugerbetalingen for socialt udsatte og vil nu have gratis tandpleje på finansloven til tid og evighed. Det er også en del af støttepartiernes aftalepapir.

Som finansiering har Enhedslisten selv fremlagt et forslag til finanslov med skat for folk i toppen af samfundet. For eksempel øget skat på kapital- og aktieindkomst samt en bankskat.

Socialdemokratiet har tidligere foreslået at sikre gratis tandpleje til nogle af samfundets mest udsatte. Partiet har dog endnu ikke defineret, hvilke socialt udsatte der skal være omfattet af gratis tandpleje.

Finansminister Nicolai Wammen (S) er dog ikke afvisende over for Enhedslistens krav.

– Regeringen har også foreslået, at vi ønsker at styrke tandplejen for socialt udsatte, så det er et af de steder, vi er meget på linje, siger Nicolai Wammen.

Der er – ud over det regeringen selv har foreslået afsat – en forhandlingsreserve i finansloven på to milliarder kroner.

Det mener støttepartierne dog ikke er nok.

SF har også tidligere kæmpet for gratis tandpleje.

– SF kæmpede det igennem, første gang vi var i regering. Man kan kigge folk i munden og se, hvilken økonomisk status de har. Det er ikke acceptabelt i et land, hvor vi vil gøre noget ved uligheden, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

De Radikale vil ikke love noget, før finansiering er aftalt.

/ritzau/