Thomas Thors besvarer kritik om servitutter og havnens behov for mere plads

Thomas Thors besvarer kritik om servitutter og havnens behov for mere plads
Borgmester Thomas Thors kritiseres af Kanondalens Støtteforenings formand, Michael Trolle (billedet), for at have undladt at informere offentligheden om, at en deklaration fra 1974 om havnens førsteret til arealet ved Kanondalen ikke længere var gældende i 2019. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. JAN 2021 • 09:12
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
18. JAN 2021 • 09:12
HAVN

Borgmester Thomas Thors kritiseres af Kanondalens Støtteforenings formand, Michael Trolle, for at have undladt at informere offentligheden om, at en deklaration fra 1974 om havnens førsteret til arealet ved Kanondalen ikke længere var gældende i 2019. Thomas Thors brugte eksistensen af deklarationen til at argumentere for, at det var naturligt, at havnen burde have lov til at overtage det menneskeskabte opfyldningsareal, der en overgang i 1960’erne og -70’erne blev brugt som losseplads og siden har været udlagt som rekreativt areal. I forbindelse med vedtagelsen af den lokalplan, der i 2017 lagde den juridiske grund for den store havneudvidelse til en halv milliard kroner, blev deklarationens gyldighed imidlertid ophævet.

I et skriftligt svar til Bornholms Tidende oplyser Thomas Thors, at han ikke vidste, at deklarationen var blevet annulleret, da han i december 2019 fremhævede dens eksistens i Bornholms Tidende. Han afviser Michael Trolles påstand om, at han skulle være fortsat med at henvise til deklarationen, efter at han kendte den rette sammenhæng.

”Det er rigtigt, at jeg i det materiale, jeg sendte til Bornholms Tidende, henviste til deklarationen fra 1974, som indebar, at ’arealet ikke måtte bebygges og var tiltænkt almenheden indtil byggeri med tilknytning til havnen søges opført’. Jeg mente på det tidspunkt, at deklarationen stadig var gældende,” forklarer Thomas Thors.

”Det er sådan, at jeg først i forbindelse med lokalplanprocessen, hvor jeg i øvrigt var erklæret inhabil, blev klar over, at det i sagsfremstillingen klart fremgik, at deklarationen ikke kunne tillægges nogen juridisk betydning, hvilket Michael Trolle også havde bemærket. Jeg kunne derfor kun bekræfte det forhold i min samtale med ham – og måske skulle jeg for en god ordens skyld, da jeg var blevet klar over sagens rette sammenhæng, have gjort en aktiv indsats for at meddele en større kreds, at jeg havde taget fejl. Men det faldt mig ikke ind, da det var kendt stof”, skriver Thomas Thors til Bornholms Tidende.

”Jeg afviser, at jeg skulle have henvist til deklarationens oprindelige juridiske betydning, efter jeg er blevet klar over, at den var annulleret,” fastslår han.

Thomas Thors trådte tilbage som bestyrelsesformand i Rønne Havn, da han overtog borgmesterposten. Som borgmester er han fortsat medlem af havnens bestyrelse. Sidste år kontaktede Thors støtteforeningens formand og tilbød at deltage på et møde for foreningens medlemmer.

”Jeg har rakt ud i forhold til at indgå i en dialog med Michael Trolle og har tilbudt at møde op i ’Kanondalens Støtteforening’ for at redegøre for, hvorfor det er vigtigt for Rønne Havn A/S at inddrage den gamle losseplads til oplagsområde – og selvfølgelig svare på foreningens kritiske spørgsmål. Jeg har dog aldrig modtaget en invitation – formentlig på grund af corona-situationen,” skriver den tidligere bestyrelsesformand.

I svaret til Tidende forsikrer han skeptikerne af udvidelsen i Kanondalen om, at havnen de kommende år får behov for flere hektar til at løse opgaver i forbindelse med byggeriet af havvindmølleparker i Østersøen.

”Jeg har bemærket, at Michael Trolle har stillet spørgsmål ved, hvorfor Rønne Havn A/S har brug for mere areal, når nu det igangværende og kommende udskibningsprojekt efter hans opfattelse bør kunne klares inden for de nuværende rammer. Dertil vil jeg gerne understrege, at bestyrelsen for Rønne Havn A/S ikke vælger at sætte gang i denne eller øvrige investeringer uden at have en yderst velbegrundet og fagligt funderet indikation på, at sådanne investeringer giver mening og betaler sig. Rønne Havn A/S har og får brug for mere areal, i takt med at havvindmølleparkerne skal etableres rundt om Bornholm - og i takt med, at Bornholms rolle som energiø medfører øget aktivitet”.

”Rønne Havn A/S spiller en central rolle. Det er helt afgørende, at havnen sørger for at have den rette infrastruktur til rådighed for at holde sig konkurrencedygtig. Selskabet skal helt enkelt være i stand til at håndtere de allerede kendte, men også de fremtidige off-shoreopgaver til gavn for værdiskabelsen på Bornholm - og i sidste instans til gavn for os alle,” slutter Thomas Thors.

Rønne Havn er ikke vendt tilbage med svar på kritikken om advokatfirmaets opmærksomhed på Michael Trolles private boligforhold inden redaktionens deadline.

 
 

Sagen kort

Bornholms Regionskommune vedtog i september 2020 en ny lokalplan for det rekreative areal neden for Galløkken, som på den ene side grænser op til den nye del af Rønne Havn og på den modsatte side afgrænses af Galløkkens skrænter og skanserne i Kanondalen.

Skanserne har status som fortidsminde, der som udgangspunkt skal omgive en beskyttelseszone på 100 meter. Kommunen valgte som myndigheden på området at give sig selv dispensation for denne regel. Kanondalens Støtteforening klagede til Miljø- og Fødevareklagenævnet over den manglende fortidsmindebeskyttelse. I december stadfæstede klagenævnet dispensationen, hvilket giver Rønne Havn lov til at omdanne pladsen til havneareal og hæve underlaget med 1,5-2 meter. Det nye havneområde skal først og fremmest bruges til oplagsplads til vindmølledele.

Havnens direktør Thomas Bendtsen har i Bornholms Tidende forklaret, at Rønne Havn vil vente at indlede anlægsarbejdet, indtil Planklagenævnet har truffet afgørelse i en separat klagesag - også anlagt af Kanondalens Støtteforening – selv om Planklagenævnet ikke har opsættende virkning.