Telefonstjerner tilbyder vaccinehjælp

Telefonstjerner tilbyder vaccinehjælp
Danny Christensen har bedt Danske Seniorers telefonstjerner om at spørge, om medlemmerne har brug for hjælp i forhold til coronavaccination. Han er selv frivillig i psykiatrien, hvor han har aftalt med to brugere, at han følger med dem, når det bliver deres tur til at blive vaccineret. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 18. JAN 2021 • 13:15
Af:
henrik-nielsen

18. JAN 2021 • 13:15
ÆLDRE

Udrulningen af coronavaccinationen har afsløret, at det ikke er lige let for alle at finde ud af, hvad man skal gøre, når man får en indkaldelse. Hvordan bestiller man tid? Hvordan kommer jeg hen til vaccinationscentret? Hvor kan man få hjælp til det? Sådan lyder nogle af de spørgsmål, som især ældre har stillet, når de har modtaget indkaldelse til vaccination, enten i e-boks eller i postkassen.

Som kredsformand for Danske Seniorer på Bornholm forsøger Danny Christensen at svare på dem, og hvis andre gør det samme, kan man ifølge ham hjælpe mange af de ældre, som måtte finde systemet mere forvirrende, end godt er.

I Aakirkeby og Allinge har Danske Seniorer såkaldte telefonstjerner, hvor frivillige hver morgen ringer rundt til medlemmer for at høre, om de har det godt.

– Jeg ringede til dem, der er i gruppen, og de vil gerne spørge folk, om de er blevet vaccineret eller har fået en indkaldelse, hver gang de taler med dem, siger Danny Christensen.

Enkle midler

Ideen er at gøre det så overkommeligt som muligt for medlemmerne at benytte sig af tilbuddet om at blive vaccineret mod coronavirus. Hvis de har modtaget en indkaldelse og ikke selv kan komme videre, er foreningen klar med praktisk hjælp.

– Hvis nogen for eksempel siger i en morgensamtale, at de har brug for hjælp til tidsbestilling, og de ikke har nogen familie, der kan hjælpe, så tager vi selv hen og gør det for dem. Det er i hvert fald min agt, og det har jeg også informeret bestyrelsen om. Hvis flere er i samme aldersgruppe, kan vi koordinere bestillingerne, så de cirka får tid samtidig, og på den måde kan man lave noget fælles transport. Jeg synes, det er enkle midler, men vi må jo gøre noget. Det er om at få alle med, siger Danny Christensen.

Han har selv lavet en lignende aftale med et par naboer, som er i samme aldersgruppe som ham.

– Vi har aftalt, at når det bliver vores tur til at bestille, så gør vi det til samme dag og inden for samme tidsrum, så vi kører sammen. Det er jeg også selv glad for, da jeg ikke har bil, siger han.


Ringe i vandet

Som kredsformand kan Danny Christensen være med til at sætte hjælpen i værk i foreningens eget regi, men der kan være flere ældre, der har brug for hjælp. Derfor håber han, at andre på Bornholm finder på at gøre noget lignende.

– Det er bare om at få nogle ideer og så bruge dem. Jeg synes, det er enkelt. Hvis alle gider, hvis det breder sig som ringe i vandet, at man lige går over til naboen og spørger, om hun har fået indkaldelse, og om hun har bestilt tid, så er det faktisk en meget simpelt måde at gøre det på, siger han.

Samtidig opfordrer Danny Christensen regionskommunen til at øge annonceringen og dermed orienteringen i de lokale medier, så det bliver så nemt som muligt for øens ældre at finde ud af, hvordan de får glæde af tilbuddet om at blive vaccineret.