Ingen dato for beredskabsplan: 'Vi håber, at Bornholmslinjen er behjælpelig'

Ingen dato for beredskabsplan: 'Vi håber, at Bornholmslinjen er behjælpelig'
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. JAN 2021 • 15:09
Af:
aleksander klug
| ABONNENT
18. JAN 2021 • 15:09
TRANSPORT

Et "godt og konstruktivt møde".

Sådan beskriver borgmester Thomas Thors (S) sit timelange møde med transportminister Benny Engelbrecht (S) tidligere på dagen. På mødet var de aktuelle transitproblemer gennem Ystad øverst på dagsordenen.

Thomas Thors oplyser, at transportministeren lovede at der ville komme en beredskabsplan, hvis den midlertidige lukning af grænsen mellem Danmark og Sverige fortsætter. På nuværende tidspunkt er grænselukningen sat til at udløbe den 31. januar.

– Transportministeren er meget indstillet på at fortsætte dialogen, og han har lovet mig, at der kommer en beredskabsplan.

Men hvad en sådan beredskabsplan konkret kommer til at indebære, kommer Thomas Thors dog ikke ind på, ligesom han heller ikke kan oplyse en dato for, hvornår planen skulle træde i kraft.

For at løse transitproblemerne, arbejder man på en aftale med de svenske myndigheder om en permanent transportkorridor gennem Sverige. Men udsigterne til, at transportkorridoren genåbnes med det samme, er små, medgiver Thomas Thors. Og han opfordrer derfor til, at man øger kapaciteten på færgeruten fra Køge til Rønne, hvis restriktionerne skulle vise sig at fortsætte ind i vinterferien.

– Vi håber, at Bornholmslinjen er behjælpelig, siger Thomas Thors og oplyser i samme ombæring, at transportministeriet også undersøger muligheden for at øge kapaciteten på flyforbindelsen mellem København og Rønne og eventuelle prisreduktioner.

– Turisterhvervet er i fare, og der er allerede mange bookninger, der er trukket tilbage.

Efter morgenens møde ligger beslutningen om flere afgange fra Køge hos transportministeriet, og hos Bornholmslinjen afventer man en udmeldelse. Heller ikke her ved man, hvornår en endelig beslutning bliver taget.

Siden grænsen blev lukket, har transportminister Benny Engelbrecht (S) presset de svenske myndigheder for at sikre den bornholmske transit gennem Skåne. I et brev til den svenske minister for infrastruktur, Tomas Eneroth, kaldte transportministeren situationen for "meget uheldig" og understregede, at ruten fra Rønne til Ystad og videre gennem Sverige til Øresundsbroen er en livsnerve for bornholmerne.

Derfor glæder det Thomas Thors, at både transportminister Benny Engelbrecht og udenrigsminister Jeppe Kofod vil fortsætte dialogen med de svenske politikere om at få lempet indrejserestriktionerne yderligere. Selv har borgmesteren planer om at skrive et brev til den svenske indenrigsminister i håb om at fremskynde processen.

Thomas Thors fortæller, at han har modtaget flere henvendelser fra frustrerede borgere, siden restriktionerne trådte i kraft. Men hvornår en eventuel beredskabsplan vil træde i kraft, kan han ikke sige noget om.

Han oplyser, at han vil holde endnu et møde med transportministeren på fredag, hvor der igen skal gøres status over situationen.