Endnu en forurening fra mejeriet: 469.000 liter urenset spildevand ledt direkte ud i Østersøen

Endnu en forurening fra mejeriet: 469.000 liter urenset spildevand ledt direkte ud i Østersøen
Den 8. januar mellem kl. 00.55 og 02.35 var Rønne Renseanlæg endnu en gang tvunget til at sende forurenende spildevand fra Bornholms Andelsmejeri i Klemensker direkte ud i Østersøen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. JAN 2021 • 20:02
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
18. JAN 2021 • 20:02
FORURENING

Den 8. januar mellem kl. 00.55 og 02.35 var Rønne Renseanlæg endnu en gang tvunget til at sende forurenende spildevand fra Bornholms Andelsmejeri i Klemensker direkte ud i Østersøen.

Der var tale om et udslip på intet mindre end 469 kubikmeter – 469.000 liter – spildevand, hvor Bornholms Forsyning og Bornholms Regionskommune er sikker på, at de 449,5 kubikmeter kom fra andelsmejeriet.

Det er næsten dobbelt så meget som den mængde urenset spildevand, også fra andelsmejeriet, som renseanlægget midt i badesæsonen den 4. juli 2020 fra kl. 8.50 og et par timer frem måtte slippe ud i Østersøen. Her løb 245 kubikmeter – 245.000 liter – kraftigt forurenende spildevand fra mejeriet røg ud i Østersøen.

Årsagen bag forureningsepisoderne den 4. juli 2020 og i 8. januar 2021 var den samme: at mejeriet ikke havde styr på spildevandet.

PH-værdi var i det spildevand, der nogle timer før var blevet ledt ud i kloakken ved mejeriet og løb igennem de offentlige kloakker ind til rensning i renseanlægget i Rønne, overskred grænsen for det tilladte.

Den 4. juli 2020 var pH værdien i det problematiske spildevand 9,3. Den 8. januar 2021 toppede pH værdien i spildevandet fra mejeriet med 9,90.

Bakterierne dør

Renseanlægget i Rønne er et mekanisk-kemisk-biologisk renseanlæg. Bakterier og mikroorganismer, der tager sig af den biologiske renseproces, er følsomme overfor høje pH-værdier.

Værdierne skal ligge mellem 5 og 8,5, så er spildevandet neutralt.

Er værdien for lav, tæres rørene i anlægget. Er den for høj, går bakterierne i dvale, eller, i værste tilfælde, dør de, og så fungerer renseanlægget ikke. I værste fald tager det flere måneder, før renseanlægget fungerer igen.

I yderste konsekvens kan et uheld medføre, at urenset spildevand fra Rønne og opland må ledes direkte ud i Østersøen igennem længere tid.

Derfor var der ingen vej udenom: Renseanlægget måtte foretage et nødoverløb og lede vandet direkte ud i Østersøen.

Flere episoder?

Spørgsmålet er om de to forureningsepisoder fra renseanlægget i Rønne er de eneste?

I en mail den 21. juli 2020 skriver sagsbehandleren i regionskommunens spildevandsmyndighed til mejeridirektør Per Olesen. Vedkommende og gør opmærksom på, at prøver af spildevand fra mejeriet taget den 9. juli også viser for høj pH værdi.

Hvad er årsagen til overskridelsen? spørger sagsbehandleren.

Vedkommende spørger også til, hvad mejeriet har gjort/vil gøre fremover for at spildevand ikke afledes med så højt pH. Sagsbehandleren efterlyser derfor en redegørelse fra mejeriet senest den 1. august 2020.

Mørklægning

Om kommunen fik en redegørelse eller ej, er det ikke lykkedes Bornholms Tidende at få svar på hos Bornholms Regionskommune.

En stor del af sagsakterne omkring forureninger fra mejeriet har kommunen mørklagt. Regionskommunens argument er, at akterne er en del af den politianmeldelse, som regionskommunen indgav mod mejeriet den 4. december 2020 for overtrædelse af Miljøbeskyttelsesloven og derfor ikke tilgængelige for offentligheden. Ifølge Bornholms Tidendes oplysninger indgår sagen om forureningen fra Rønne Renseanlæg den 4. juli 2021 i politianmeldelsen mod mejeriet.

Det var tirsdag inden deadline ikke muligt at nå at få en kommentar fra Per Olesen, direktør for Bornholms Andelsmejeri.