Drabsdømte brødre må vente længe på appelsag

Drabsdømte brødre må vente længe på appelsag
Bålhytten i Nordskoven hvor drabet på den 28-årige Phillip Mbuji Johansen fandt sted natten til den 23. juni sidste år. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 18. JAN 2021 • 18:35
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
18. JAN 2021 • 18:35
DRAB

Brødrene Mads og Magnus Møller, som den 1. december begge blev idømt 14 års fængsel for drabet på den 28-årige Phillip Mbuji Johansen, natten til den 23. juni sidste år, i en bålhytte i Nordskoven ved Rønne, skal vente helt til slutningen af oktober måned, før deres appelsag kan blive behandlet af Østre Landsret.

Det oplyser retspræsidenten for Retten på Bornholm, Henrik Engell Rhod, til Bornholms Tidende, og det bekræftes af begge de to dømte brødres forsvarsadvokater, Henrik Stagetorn og Peter Secher.

De oplyser alle, at sagen forventes at blive behandlet på Bornholm fra den 25. til den 28. oktober i år, og at der er afsat tre en halv dag til retsmøderne.

I byretten var der afsat halvanden dag til at behandle sagen, og de mange dage, som Østre Landsret nu skal bruge på at behandle sagen, er ifølge Henrik Stagetorn en del af årsagen til den lange ventetid, inden appelsagen kan komme for retten.

– Det er det første tidspunkt, hvor det kunne lade sig gøre, siger han og tilføjer, at det er svært at få alle deltagernes kalendere til at passe sammen, når der er så mange deltagere, som skal kunne afsætte tre en halv dag.

Forsvarer undrer sig

Ligesom i byretten skal appelsagen ved Østre Landsret behandles som en nævningesag.

Det betyder, at der foruden anklageren, de to dømte brødre og deres forsvarere, også er tre juridiske dommere og ni nævninge, som skal kunne afsætte alle dagene til retsmøder. Hertil kommer, at der skal være et ledigt retslokale i domhuset i Rønne, som kan rumme de mange deltagere og de adskillige tilhørere, der forventes at ville overvære sagen.

Hvis der til oktober stadig er corona-restriktioner i kraft, kompliceres sagen yderligere af, at Østre Landsret i så fald skal leje lokaler på Bornholm for at kunne få plads til alle deltagere og tilhørere, samtidig med at coronarestriktionerne overholdes.

Hvorfor der er afsat to dage mere til landsrettens behandling af sagen end der var til byrettens behandling han advokat Henrik Stagetorn ikke forklare.

– Det undrer jeg mig også over, siger han til Bornholms Tidende.