Nok lukker corona samfundet ned, men lysten til at starte nyt er der stadig

Nok lukker corona samfundet ned, men lysten til at starte nyt er der stadig
Bornholm har mange dygtige rådgivere med ordrebogen fuld på den anden side af vandet, fortæller direktør i Business Center Bornholm Christa Lodahl. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. JAN 2021 • 18:53
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
17. JAN 2021 • 18:53
ERHVERV

– Jeg kan godt genkende billedet af, at der har været stor interesse for at starte ny virksomhed på Bornholm i 2020, sådan som Vækstfonden påpeger, siger Christa Lodahl, direktør i Business Center Bornholm (BCB).

Forleden bragte Bornholms Tidende en artikel, hvor Vækstfonden oplyste, at Bornholm, når det kommer til større ø-kommuner, ligger i spidsen med 74 nystartede virksomheder i 2020, og Christa Lodahl kan altså nikke genkendende til, at der på den måde har været stor aktivitet – og faktisk også større end året før – på det område sidste år.

At BCB opererer med andre tal, er en anden snak, som man kan læse om andetsteds her på siden.

– Primært inden for enkeltmandsvirksomheder oplever vi stor lyst til at åbne nye virksomheder. Der er helt generelt stor appetit på det her på Bornholm. Og det er naturligvis især enkeltmands- eller mindre virksomheder, vi ser blive etableret, hvor håbet selvfølgelig er, at de på et senere tidspunkt kan ansætte og vækste. Det er der selvfølgelig ambitioner om, siger Christa Lodahl.

– Vi ser virksomheder blive startet inden for eksempelvis håndværk og service – altså havearbejde og anlæg eller måske rengøring, hvor vi ser en del enkeltmandsvirksomheder skyde op – og vi ser det også inden for handel med nye butikker. Konsulentydelser, inden for rådgivning eksempelvis, ligger også ret højt. Vi har faktisk i det hele taget ret mange dygtige rådgivere på Bornholm, det glemmer vi nogle gang lidt, når vi tegner et billede af de selvstændige. Men jeg synes, her er rigtig mange dygtige konsulenter og rådgivere.

Inden for hvilke emner tilbyder de rådgivning?

– Det kan være inden for strategi, digitalt, branding, kunst – mange ting.

Som altså både opererer på Bornholm, i resten af Danmark og måske også ude i verden?

– Ja, det kan være både her og ude i hele verden. Mange har deres primære opgaver ude i det øvrige Danmark. Vi kan også se, hvis vi skal henvise virksomheder her på Bornholm, som efterspørger noget rådgivning, til et sted, de kan få hjælp, at vi faktisk har en ret imponerende skare, siger Christa Lodahl.

Sæbeproduktion

Hvad med produktionsvirksomheder, som fremstiller et eller andet?

– Vi har relativt mange mindre virksomheder, der gør det. Sidste år startede for eksempel Bornholmersæben.

Det lyder, som om interessen for at starte noget nyt op ikke er blevet svækket i 2020, hvor man kunne forestille sig, at alt gik i stå?

– Det er rigtigt. Vi har oplevet, at der har været fuld skrue på det. Der er ikke færre, der vil åbne noget, lysten er der. Vi tænkte også i foråret 2020, at nu gik det hele måske i stå, og at ingen ville snakke ideer og så videre, men det er overhovedet ikke det, vi har oplevet i den efterspørgsel, der er i forhold til de tilbud, vi har i BCB. Tværtimod har vi været i kontakt med flere end året før, og som nævnt er det ikke mindst inden for enkeltmandsvirksomheder, hvor det er tanken at kunne vækste hen ad vejen, siger Christa Lodahl.


 
 

Hvor mange nye virksomheder på Bornholm i 2020?

Hvor mange nye virksomheder, der blev oprettet på Bornholm sidste år, er det det ikke helt enkelt at finde et præcist tal på, hvilket skyldes, at man kan sætte alle mulige forskellige kriterier op for, hvilke virksomheder, man vil have med på listen. Og et nyoprettet cvr-nummer er ikke nødvendigvis udtryk for, at en helt ny virksomhed har set dagens lys.

Vækstfonden oplyser, at der i 2020 blev startet 74 nye virksomheder på Bornholm, og i en mail til Bornholms Tidende forklarer fonden, at "nye selskaber dækker over alle virksomheder, der får et cvr-nummer hos Erhvervsstyrelsen og er regnskabspligtige".

Business Center Bornholm arbejder med et tal så stort som 601, hvilket er cirka 50 flere end i 2019.

– Vi ser en gang om året på nyoprettede cvr-numre, og dem var der 601 af i 2020, siger Christa Lodahl.

Hun påpeger dog, at hendes tal inkluderer frivillige foreninger og holdingselskaber, som faktisk ikke bør tælle med i denne sammenhæng, men bemærker:

– De tal, vi sammenligner år for år for at følge udviklingen, inkluderer også frivillige foreninger, som ikke er relevante, men når det er de samme tal, vi sammenligner, kan vi alligevel se, om der har været en stigning eller ej.

Bornholms Tidende har også forsøgt sig med et udtræk, som viser, at der blev oprettet 84 nye cvr-numre på Bornholm sidste år.