Kastellets Venner skal videre efter dramatisk 2020: Museum søger ny leder

Kastellets Venner skal videre efter dramatisk 2020: Museum søger ny leder
Jens Christoffersson er formand for Kastellets Venner Bornholm, der er på udkig efter en ny leder af forsvarsmuseet. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 17. JAN 2021 • 09:56
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
17. JAN 2021 • 09:56
KULTUR

Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne har været igennem et dramatisk 2020 med ikke blot coronanedlukning og -restriktioner, men også våbensagen og bortvisningen af museumslederen sidst i oktober.

Museet har siden været uden leder, men i uge 2 blev stillingen som museumsleder slået op. Ansøgningsfristen udløber den 31. januar, og stillingen ønskes besat senest den 1. april, fremgår det af opslaget.

Det vil sige, at museet kommer til at fungere et lille halvt år uden en daglig leder – ganske vist, mens museet er lukket. Men hvordan klarer man det?

– Forretningsudvalget arbejder sammen med resten af bestyrelsen hårdt på at rede trådene ud og lave de aftaler, der skal laves. Vi kigger blandt andet på at opdatere udstillingerne, og vi har købt en ny montre, som vi vil bruge til en særudstilling om V1-bomben, der faldt ned i Bodilsker under krigen.

Det siger Jens Christoffersson, formand for foreningen Kastellets Venner Bornholm), som er foreningen bag museet i Rønnes gamle kastel (Rønne Arsenal).

Formanden siger, at man forventer at kunne udstille i det omfang, man har gjort hidtil, men at der stadig pågår en politimæssig efterforskning vedrørende museets våbensamling, og at han derfor ikke vil udtale sig nærmere om den sag.

Nye ideer er velkomne

Hvilken opgave er det, der venter en ny leder, når stillingen har været ledig i nogle måneder?

– Det vil være at sætte sig ind i museets virke, og det vil være med stor støtte fra forretningsudvalg/bestyrelse, men nye ideer fra en ny leder er i høj grad velkomne, siger Jens Christoffersson.

Nye ideer kan blandt andet handle om åbningstider. Museet har tidligere typisk åbnet den 1. maj, mens forsøg med at åbne i påsken ikke har været så vellykkede.

– Vi lægger op til, at den den nye museumsleder skal have meget indflydelse på, hvordan vi driver museet. Vi har hørt kritik fra bornholmere over, at vi ikke har haft weekendåbent, så vi har nogle forslag til måske at holde åbent en weekend om måneden eller hver 14. dag. Det skal den nye leder være med til at lave en plan for, siger Jens Christoffersson.

Hvor meget vægter det, at en ny leder kommer med en stor militærhistorisk viden?

– Det ønskelige er at få en, der er meget interesseret i det og ved noget om det. Men det er ikke noget krav. Det vigtige er, at det administrative kan fungere. De andre ting er også vigtige, men er noget, man kan lære, siger formanden.

Stillingen som museumsleder er på 35 timer i sæsonen (1. maj-31. oktober), mens arbejdstiden resten af året er efter aftale.

Jens Christoffersson oplyser, at man stadig har brug for flere frivillige til hjælp med blandt andet billetsalg, oprydning, græsslåning med videre.

Tilskud en god hjælp

Museet blev ramt på flere fronter i 2020, men økonomisk slap man alligevel nogenlunde ud af året. Det skyldes et tilskud fra den covid-19-pulje, som tre bornholmske fonde etablerede til dem, der ikke kunne få støtte andre steder. Dertil kom et driftstilskud fra kommunen, oplyser formanden.

Og faktisk blev sæsonen slet ikke så slem, selv om den kom sent i gang, og skoleklassernes besøg blev aflyst.

– Da vi først kom i gang, kom der pænt med gæster, siger Jens Christoffersson.

 
 

4.200

Bornholms Forsvarsmuseums besøgstal blev sidste år 4.200 mod 4.500 i 2019.