Thors og Larsen-Jensen tror begge på sejr i kamp om spidskandidatur

Både borgmester Thomas Thors og hans udfordrer Claus Larsen-Jensen tror på, at de vinder kampen om de bornholmske socialdemokraters gunst og står som partiets spidskandidat ved november måneds kommunalvalg.

SOCIALDEMOKRATIET

Både borgmester Thomas Thors og hans udfordrer Claus Larsen-Jensen tror på, at de vinder kampen om de bornholmske socialdemokraters gunst og står som partiets spidskandidat ved november måneds kommunalvalg.

Hvem vinder valget mellem dig og Claus Larsen-Jensen?

– Det går jeg ud fra, at jeg gør, siger Thomas Thors.

Hvor mange procent sikker føler du dig på at vinde?

– Det vil jeg ikke give et bud på, for det kan ramme én i nakken. Men jeg vil sige det sådan, at jeg tror, at jeg får flere end 50 procent af stemmerne ved opstillingsmødet.

Claus Larsen-Jensen knytter blandt andet sin optimisme til de 387 likes og 170 kommentarer, som nyheden om, at han udfordrer Thomas Thors i skrivende stund har indbragt på Facebook. Også andre steder på Facebook viste andre kommentarer, at Larsen-Jensens kandidatur generelt blev taget godt imod.

– Der er ikke en eneste negativ kommentar iblandt. Det er så ikke bornholmere alle sammen, og det er klart, at det er de bornholmske medlemmer af Socialdemokratiet, der skal stemme. Men det viser da i hvert fald, at jeg har et meget bredt forankret netværk. Der er både konservative, Venstre-folk, SF’ere og radikale, der siger, at det er en god idé, at jeg stiller op, siger Claus Larsen-Jensen.

– Så kan man spørge, hvad jeg kan bruge det til? Men opgaven bliver også at skabe en bredde på øen, også ud i erhvervslivet og organisationerne, og det skader vel ikke at vise, at det har jeg været i gang med meget længe.

Thors ikke overrasket

Selvom det skulle tage ret præcis to måneder fra Thomas Thors meldte sig som mulig spidskandidat til, der også kom en modkandidat, fortæller Thomas Thors, at det ikke kom bag på ham, at der kom en. Det generer ham heller ikke, siger han.

– Det er ikke fremmed for mig. Jeg har været i valgkamp så mange gange, også om spidskandidaturer, så det vil jeg gå ind til med åben pande, siger han.

Er du overrasket over, at der kom en modkandidat?

– Nej, det kan jeg ikke sige. Andre kan jo også have noget at byde ind med. At jeg så gerne vil være spidskandidat er en anden ting, og det vil jeg da argumentere for, at jeg skal være

Hvordan vil du gøre det i en tid, hvor corona gør det svært at mødes fysisk?

– Jeg har jo åbnet min egen Facebook-side. Det havde jeg ellers forsvoret, at jeg skulle, så den kommer jeg afgjort til at bruge. Internt i partiet har jeg også haft kontakt til kommunalgruppen og bestyrelsen, og så håber jeg også, at der manifesterer sig en støtte ude blandt medlemmerne

– Det er klart, at min alder betyder, at jeg ikke kommer til at sidde som borgmester i de næste 20 år. Men jeg ønsker at arbejde for, at Socialdemokratiet kan bevare sin ledende rolle i bornholmsk politik, og at der også vil være nogle yngre, der kan tage over.

Er du i gang med at afsøge støtte blandt medlemmerne?

– Jeg har i første omgang fået opbakning fra gruppen, som jeg er meget glad for og meget tilfreds med, og så taler jeg selvfølgelig også med mine kontakter rundt om i partiet

Hvad viser de sonderinger dig?

– Jeg vil sige det sådan, at det er sjældent, jeg møder nogen, der vender tommelfingeren nedad.

Claus Larsen-Jensen lægger knapt så meget i, at den socialdemokratiske gruppe i kommunalbestyrelsen fredag meldte ud med støtte til Thomas Thors meget kort efter, at det stod klart, at der bliver kampvalg om at blive spidskandidat for Socialdemokratiet.

– Kommunalgruppen var jo nødt til at bakke op om den nyudpegede borgmester, siger Claus Larsen-Jensen.

Medlemmer skal have lov at tænke

Onsdag kunne Bornholms Tidende fortælle, at det i bestyrelsen for Socialdemokratiet på Bornholm kun er formand Anette Stæhr, der i øjeblikket offentligt støtter et valg af Thomas Thors som spidskandidat. Anette Stæhr godtog samtidig, at hendes støtteerklæring hører blandt de mindre, og at den ikke betyder et nej til Claus Larsen-Jensen.

To andre medlemmer af S-bestyrelsen hælder derimod nærmere mod Claus Larsen-Jensen, der først blev bragt i forslag af et tredje medlem, nemlig kasserer Henning A. Jensen.

– Det gav mig selvfølgelig anledning til at tænke dybere over, hvad der foregår. Men jeg ser også den lidt stilfærdige reaktion blandt folk som et ønske om, at medlemsdemokratiet skal have lov til at udfolde sig. Men jeg fornemmer som sagt en opbakning i partiet til, at jeg skal være spidskandidat. Det er ikke det samme som, at alle mener det, sådan er det jo helt åbenlyst ikke, siger Thomas Thors.

– Jeg synes, at folk skal have lov til at tænke sig om og gøre deres overvejelser. Et tilvalg af en af os vil nødvendigvis også være et fravalg af den anden, og det er altid svært. Jeg kan sådan set ikke se, at der skulle være noget galt med nogen af os. Det er kun et valg af, hvem partiet skal vælge at sætte i front, siger Claus Larsen-Jensen.