Man bliver påmindet om ikke at stå for tæt på hinanden i supermarkederne, men behovet for afstand er også vigtigt, hvis man bliver smittet. Et frivilligt isolationsophold er en mulighed, som kommunen tilbyder nogle smittede. Foto: Jacob Jepsen

Heunicke: Flere skal selvisoleres – ferielejligheder i Allinge er i brug

Bekymringen for den britiske mutation af coronavirussen, B117, fyldte meget på regeringen og sundhedsmyndighedernes pressemøde onsdag aften, hvor det blev meddelt, at nedlukningen vil blive forlænget til og med søndag 7. februar.

Et af modtrækkene mod spredningen af den nye variant af virussen er nye beføjelser til landets kommuner. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte på pressemødet, at han har godkendt en ny bekendtgørelse, som øger kommunernes beføjelser.

– Så vores kommuner fremadrettet spiller en større rolle i indsatsen, sagde ministeren.

– Det betyder, at vores kommuner kan få viden om, hvem der er smittet.

Formålet med bekendtgørelsen er, at kommunerne får nye redskaber til at komme i kontakt med smittede, der ikke kan isolere sig derhjemme. Det kan være aktuelt, hvis man bor i et mindre hjem, hvor det ikke kan lade sig gøre at holde tilstrækkelig afstand til de andre beboere.

I oktober etablerede kommunen fire isolationspladser på plejecentret Toftegården i Hasle og Rehabiliteringscenter Sønderbo i Rønne. Dette tilbud blev sidst på året erstattet af muligheden for at flytte ind i feriehuse på Storløkke Feriepark i Allinge. For at komme i betragtning skal man visiteres af en sygeplejerske fra regionskommunen.

Sundhedschef Karina Nørby oplyser på mail, at ”de kommunale isolationspladser har været i brug flere gange i løbet af de seneste måneder”. Hun er endnu ikke informeret om det konkrete indhold af de nye regler, som sundhedsministeren lancerede.

På pressemødet påpegede Magnus Heunicke, at folk skal blive bedre til at isolere sig, og en skærpet smitteopsporing er et redskab, som vil blive taget i brug for at stække udbredelsen af den mere smitsomme virus-variant.

Fremover skal smitteopsporingspersonalet også ringe til de nære kontakter, herunder også familiemedlemmer, for at ringe og rådgive dem, så det ikke er den smittede selv, der skal ringe.

– Vi har desværre eksempler på, at folk ikke tager selvisolationen alvorligt nok, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke.

Et isolationsophold i en lejlighed i Storløkke Feriepark er gratis. Der er mulighed for at få leveret almindelig hverdagsmad, men man skal selv betale for andre fornødenheder, skriver kommunen om tilbuddet til smittede.