Masters of the Universe med He-Man. Transformers og især Teenage Mutant Ninja Turtles var det legetøj, Mikkel Dahlmann blev optaget af, da han var barn. I dag indgår det i den samling, han viser frem i Bornholms Legetøjs Museum, der i år flytter til større lokaler i Store Torvegade. Foto: Jacob Jepsen

Mikkel udlever en drøm, mange samlere har: ‘Museum skal være for alle’

To og et halvt år er der gået, siden Mikkel Dahlmann gjorde sin legetøjssamling til Bornholms formentlig mindste museum. Siden har Bornholms Legetøjs Museum haft til huse hjemme i hans private gemakker i Lille Madsegade, men det ændrer sig snart. Efter planen åbner museet i nye lokaler til påske.

FRITID

To og et halvt år er der gået, siden Mikkel Dahlmann gjorde sin legetøjssamling til Bornholms formentlig mindste museum. Siden har Bornholms Legetøjs Museum haft til huse hjemme i hans private gemakker i Lille Madsegade, men det ændrer sig snart. Efter planen åbner museet i nye lokaler til påske.

– Jeg har fået så meget, at jeg har ikke plads til det hele, siger han.

De nye lokaler ligger i Store Torvegade og har tidligere huset en læderforretning. Han er gået forbi dem et utal af gange sammen med sine kone, og de har flere gange talt om, at det kunne være alletiders at lave et museum der.

– Så begyndte jeg at undersøge, hvem der ejer det. Jeg lagde et billede op i facebookgruppen Bornholm i billeder – før og nu. Så fik jeg kontakt til Margrethe, som er datter af den gamle lædermand. Hun syntes, det var en superfed idé, at der igen skulle være liv i butikken, og så tilbød hun, at jeg kunne leje den, fortæller Mikkel Dahlmann, som siden åbningen har fået selskab af Palle Pedersen, og Jens Rehfeld fra Erindringscenter Bornholm er også med på holdet.


I sommeren 2018 åbnede Mikkel Dahlmann Bornholms Legetøjs Museum i sin privatbolig i Lille Madsegade i Rønne. På gode dage i sommer havde han mere end 50 gæster om dagen, fortæller han. I år flytter museet til større lokaler i Store Torvegade, hvor der tidligere har været læderforretning. Foto: Jacob Jepsen

Alle skal have råd

Ifølge aftalen med udlejer overtager legetøjsmuseet lokalerne i slutningen af februar, og så er planen at åbne omkring påske, som falder i begyndelsen af april. Hvis altså restriktionerne tillader det. Tiden derimellem skal holdet bruge på at male og indrette lokalerne.

Siden åbningen har der været fri entré til legetøjsmuseet, og sådan bliver det også i fremtiden, selvom der er en husleje at betale. Det håber Mikkel Dahlmann og resten af holdet, at de kan klare med sponsorater og anden frivillig støtte.

– Uanset om man er direktør med fire børn, studerende eller arbejdsløs med fire børn, så skal man kunne komme ind og se samlingen, siger han.

Museet har allerede fået lovning på en vis økonomisk støtte, og derudover får det sponsoreret et overvågningsanlæg.

– Som udgangspunkt stoler jeg på folk, men jeg har oplevet, at der desværre er nogle, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, siger Mikkel Dahlmann.

Alle er velkomne

Siden åbningen har det primært været mænd, der har besøgt museet, men der kommer også mange kvinder forbi, siger Mikkel Dahlmann. Faktisk har museet i forbindelse med flytningen fokus på at gøre det interessant for så mange som muligt.

– Der er mange kvinder, der har fortalt mig, at de har leget med Turtles. Det er unisex, det har fanget alle køn. Min datter på 10 år har foræret alle sine My Little Pony til mig, og planen er, at vi skal have et vindue med drengelegetøj og et vindue med pigelegetøj. Jeg prøver at se, om jeg kan finde nogle Barbie-samlere, så det ikke bare er et drengemuseum. For alle skal være velkomne, siger Mikkel Dahlmann, hvis yndlingslegetøj son barn var netop Teenage Mutant Ninja Turtles.

Han tager sin samling med, og det samme gør Palle Pedersen, så der hele tiden er noget, og derudover skal der være mulighed for, at medlemmer kan udstille noget af deres legetøj. På den måde kan de i lille skala udleve samme drøm som Mikkel Dahlmann.

– Næsten alle samlere har en drøm om at lave et museum, men for de fleste bliver det bare ved drømmen, siger han.