Svend-Erik Jensen har tidligere fremsat forslag om, at bygge en kombineret svømmehal og kulturhus ud af en af de gamle bygninger på havnen i Nexø. Nu er han klar med endnu et forslag til havnefornyelsen. En stor badebro i stedet for den planlagte strandpark. Men endnu har ingen af havnens beslutningstagere bakket op om den erfarne erhvervsmands ideer. Forrest i billedet er Svend-Erik Jensen, bagerst vennen Erik Marcker. Foto: Jens-Erik Larsen

Erfaren erhvervsmand og driftig idémager har en vision for havnen i Nexø

– Tag benet ned og sæt dig ordentligt, kommanderer den 79-årige nexøbo med et glimt i øjet.
Bornholms Tidendes udsendte gør, hvad der bliver sagt, retter sig op og sætter sig tilbage i stolen.

HAVNEFORNYELSE

– Tag benet ned og sæt dig ordentligt, kommanderer den 79-årige nexøbo med et glimt i øjet.

Bornholms Tidendes udsendte gør, hvad der bliver sagt, retter sig op og sætter sig tilbage i stolen.

– Det var godt. Prøv så at sætte dig fremad i stolen, som om du skal sidde og arbejde ved bordet. Kan du mærke, hvordan din ryg stadig er ret? Det er fordi, sædet er buet, så uanset om du læner dig frem eller tilbage, sidder du rigtigt, forklarer den 79-årige Svend-Erik Jensen.

Han bør vide det. Det er ham, der har designet og bygget stolen. Ligesom de fleste andre møbler i hans hjem er udtænkt, tegnet og snedkereret af ham. Herunder også køkkenet.

Iværksætter af den gamle skole

Svend-Erik Jensen er en mand med et rigt liv og mange meritter. Bådbygger, forretningsmand og møbelsnedker. Han er også er møbeldesigner, ligesom han kan tilskrives et andet prædikat: iværksætter.

“Iværksætter” er et ord, som vi i dag kaster om os i flæng. Politikere vil have flere iværksættere, uddannelsesinstitutionerne vil have flere iværksættere, virksomhederne vil have flere iværksættere. Iværksætterne vil have flere iværksættere.

Da titlen ikke er beskyttet, er det også nemt at kalde sig iværksætter. Faktisk kan alle med en internetadgang, et nem-id og dansk adresse logge på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, tegne et cvr og vupti: Nu er du iværksætter.

Den gamle bådbygger går dog ikke op i titler. For ham handler det om at løse problemer. Men hvis man forbinder ordet iværksætter med en umættelig skabertrang, er der ifølge vennen Erik Marcker ingen tvivl: Svend-Erik Jensen er en iværksætter.

– Svend-Erik kan ikke lade være med at få ideer og tænke over, hvordan man kan gøre tingene smartere.

Og når Erik Marcker kigger på Svend-Erik Jensen, ser han ikke blot én, der har viet sit liv til at sætte ting i gang. Han ser én, som rent faktisk er lykkedes med meget af det. Det gælder ifølge vennen ikke mindst, hvad Svend-Erik Jensen har udrettet som møbelsnedker og som ejer af Sydhavnens Bådebyggeri i Nexø.

Svend-Erik Jensens seneste forslag til havnefornyelsen er en stor badebro. Her er hans tegning af den set fra siden. Privat illustration (bragt med tilladelse)

Plan 1: Badebroen

Morgenbordet er dækket med kaffe, franskbrød og bitter appelsinmarmelade, da Bornholms Tidende møder Sven-Erik Jensen. Men maden er urørt og skubbet til side for at gøre plads til Svend-Eriks tegninger for havneområdet i Nexø.

En vision baseret på to ideer. Den første – og nyeste idé – handler om en badebro, der skal ligge lidt nord for Nexø Kajakklub.

Badebroen er Svend-Erik Jensens bud på et alternativ til den strandpark, der er på tegnebrættet, og som den 79-årig nexøbo mener, er knapt så gennemtænkt. Han tvivler på, at den kan laves så billigt, som det påstås, fordi man ikke ordentligt har forstået hvilke naturkræfter, man er oppe imod.

– Når den første Østersø-storm rammer, vil den skylle den sandstrand, de vil anlægge, væk, siger han.

Som en del af kommunens planer for en kommende strandpark, vil man gerne bygge et kunstigt rev for netop at beskytte stranden mod bølgernes rasen. Men i Svend-Erik Jensens optik kan man ikke være sikker på, at det vil virke, eller hvilke uforudsete konsekvenser – og dermed udgifter – det vil have.

– Det kan gå hen og blive rigtig dyrt, og det er jo Bornholms Regionskommune, der skal betale for vedligeholdelsen. Alle ved jo, at kommunen ikke har særligt mange penge, så hvor skal pengene komme fra? Men en badebro, som den jeg foreslår, er både billigere at opføre og billigere at vedligeholde.

Skal man tro Svend-Erik Jensen, er der også et andet minus ved den planlagte strandpromonade. Det er en dum idé.

– Vi kan jo stå nede på molen og se hen til Balka strand. Så giver det ikke nogen mening at lave nummer to Balka to en halv kilometer væk nede i Nexø. Folk, jeg snakker med, siger: “Hvad fanden tænker vi på. Er vi tossede?”

Svend-Erik Jensen har her lavet en tegning over sin ide om at ombygge det gamle DLG-pakhus til en svømmehal for neden og kulturhus for oven. Altså et vandkulturhus. Vandet til svømmebassinet foreslår Svend-Erik Jensen ikke skal være klorvand, men at det kommer fra Østersøen, som har et saltindhold på 0,9 procent. Det samme som i den menneskekroppen. Det giver vandet en mere naturlig fornemmelse. Privat illustration (bragt med tilladelse).

Plan 2: Svømmehal og kulturhus

Svend-Erik Jensens anden idé er en svømmehal og kulturhus i ét på den gamle havnemole.

Ideen skal løse flere problemer i et hug. For det første at Østbornholm mangler en svømmehal. For det andet, at Nexø får bygget det længe ønskede kulturhus på molen, som først tiltænkt.

En plan, der er blevet skrottet, fordi det pakhus, man havde i kikkerten, viste sig at være uegnet, da den bærende konstruktion var i for dårlig stand. Noget Svend-Erik Jensen hele tiden har påpeget. I stedet for pakhuset vil kommunen etablere kulturhuset i en lejet bygning i det kommende nybyggeri på Nordfiletgrunden.

For Svend-Erik Jensen indeholder kommunens plan dog en masser hvis’er. Først og fremmest at Nordfilet-byggeriet først skal stå færdigt, og det, mener han, har lange udsigter.

Derimod har han udset sig en bygning på havnen med et – ifølge ham selv – stærkt fundament, der er ideelt til både at huse en svømmehal og et kulturhus.

Centralt i hans idé er, at man ikke behøver at grave en dyr udstøbning til svømmebassinet, men at det kan konstrueres inde i den nuværende bygning, der er bygget oven på solid klippegrund.

Genistregen – mener Svend-Erik Jensen – ved denne finte er, at det nuværende fundament og bærende konstruktion er i så god stand, at det sagtens kan anvendes til det formål.

Forsimplet forklaret går det ud på, at man piller taget af, hejser elementerne til det tre meter høje – dvs. dybe – svømmebassin ned, bygger et 480 kvadratmeter kulturhus ovenpå med fire en halv meter til loftet, og så piller man den nuværende gule facade af og erstatter den med glas og aluminium.

Ifølge den gamle værftsejer indebærer denne løsning også en økonomisk fordel, hvor indtægter fra svømmehallen er med til at finansiere kulturhuset.

Derudover mener Svend-Erik Jensen, at en svømmehal-kulturhus-kombination vil supplere de planer, der er om at bygge et hotel lige ved siden af.

– Gæsterne kan gå direkte over og tage sig en dukkert, få massage, dyrke fitness eller hvad, de nu har lyst til, om dagen og gå i kulturhuset om aftenen.

Svend-Erik Jensens foreslag er, at man udnytter den sollide klippegrund, som det gamle DLG-pakhus er bygget på, til at placere et svømmebassin. Det gamle pakhus er ifølge hans beregninger stort nok til at kunne have et tre meter højt og 25 meter lange svømmebassin stående i forlængelse af herre- og dameomklædningsfaciliteter med et børnebassin oven på. Foto: Jens-Erik Larsen

En appel til beslutningstagerne

Ideen om badebroen er ny, men Bornholms Tidende har tidligere skrevet om Sven-Eriks forslag om at lave en kombineret svømmehal og kulturhus i Nexø.

Men ingen af dem med beslutningskraften for havneområdet har reageret. Det ærgrer naturligvis den gamle foregangsmand.

Han anerkender, at det er svært at stoppe et tog, når det først er sat i gang, men han mener ikke, toget er kørt endnu. Politikere og det lokale erhvervsliv bør ifølge ham derfor overveje, om der ikke er en nemmere og billigere måde at udvikle havneområdet på, inden de sætter fut i kedlerne på nogle projekter, som den erfarne forretningsmand mener risikerer at løbe af sporet.

Erik Marcher opfordrer beslutningstagerne til at lytte til sin mangeårige ven, som han beskriver som en praktiker, der kun arbejder med ideer, der er realiserbare. Ikke mindst fordi Svend-Erik Jensen som forretningsmand ikke har haft råd til at være for risikabel med sine egne investeringer.

– Svend-Eriks styrke sidder mellem ørerne. Han elsker at designe, han elsker at tegne og elsker at konstruere, og som du kan se, kommer det også op at stå, så længe han har magt over det selv. Men som du kan se, er det her meget større, hvor der skal andre interessenter ind.

Idémageren understreger også selv, at han er blevet for gammel til at føre så store visioner til dørs.

– Jeg er igangsætteren. Andre må tage over herfra.

Svend-Erik Jensen foreslår at placere badebroen en smule nord for kajakklubben. Den pensionerede bådebygger og møbelsnedker mener, at en bådebro her blandt andet har den fordel, at det vil gøre det lettere for svagtgående at nyde sig en dukkert i Østersøen ved Nexø uden at de skal risikere at falde på de glatte sten. Privat illustration (bragt med tilladelse)