Ifølge regionskommunens administration vil det stadig være muligt at bruge QR-koder ved busstoppestederne, da den service bruges af mange i dag. Arkivfoto: Allan Rieck

Trykte køreplaner vender tilbage – seniorformand er lykkelig

TRANSPORT

– Det er en væsentlig forringelse for passagererne og især for mange af vores medlemmer.

Sådan lød det fra daværende næstformand i organisationen Danske Seniorer, Per K. Larsen, i efteråret 2017, efter at han havde været på Bornholm og ved selvsyn konstateret, at der ikke sad nogen trykte køreplaner ved busstoppestederne, kun QR-koder. I dag er Per K. Larsen formand for Danske Seniorer, og natur- og miljøudvalget har netop besluttet, at der igen skal køreplaner op ved alle øens busstoppesteder.

Det glæder Danske Seniorers kredsformand, Danny Christensen.

Kredsformand Danny Christensen i Danske Seniorer er lykkelig for, at BAT igen sætter trykte køreplaner op ved alle øens busstoppesteder. Arkivfoto: Berit Hvassum

– En af vores mærkesager i Danske Seniorer har i otte år været det med de uforskammede QR-koder. Det har vi bekæmpet, og vi har bombarderet de seneste tre chefer hos BAT, og vi har ikke fået det igennem før. Nu sker det så, at de bliver reguleret. Det var virkelig noget, der var anstrengende for mange ældre, der ikke har bil og tager bussen. Det gør jeg også selv. Jeg er lykkelig over, at de bliver ændret. Også for mig selv, for jeg kan ikke stå og finde ud af det der i en fart. Jeg vil have et busskilt, siger han til Bornholms Tidende.

Ikke i sig selv dårligt

Allerede i 2018 vendte de trykte køreplaner tilbage til de stoppesteder, hvor der er et busskur. I løbet af januar vender de også tilbage til alle de stoppesteder, hvor der ikke er et skur, og hvor der indtil nu kun har været QR-koder, som via en smartphone fører ventende passagerer ind på internettet, hvor de så kan finde den relevante køreplan.

Den beslutning har natur- og miljøudvalget truffet, efter at medlemmerne Ole Rødvig (S) og Niclas Fick (EL) havde stillet et medlemsforslag.

Standerne med QR-koderne blev sat op i sommeren 2017, og få måneder efter bemærkede Per K. Larsen i Danske Seniorers medlemsblad, at de ikke i sig selv er et dårligt tiltag, men kan være et supplement til køreplaner. De kan dog ikke stå alene, mente han. Især fordi en del af de ældre passagerer kan have svært ved nye teknologier og måske slet ikke har en smartphone.

– De er helt afhængige af, at der er tilgængelig information om afgangstider ved stoppestederne, sagde Per K. Larsen i efteråret 2017.

Mange bruger det

Når kredsformand Danny Christensen siger, at kampen mod QR-koder har været en mærkesag for Danske Seniorer igennem otte år, så hænger det sammen med, at kampen ikke kun er blevet kæmpet på Bornholm.

– Det har vi også gjort i andre kommuner, og på Fyn og i Jylland er det lykkedes for længst, siger Danny Christensen.

Ifølge den kommunale administrations bemærkninger til sagen i natur- og miljøudvalget forbliver informationen med QR-koden også på standeren, da den bruges af mange kunder i dag.

Administrationen vurderer, at det i første omgang vil koste kommunen 20.000 kroner at trykke og opsætte køreplaner inklusive eventuelle nye rørholdere. Efterfølgende vil det koste 15.000 kroner pr. gang ved nødvendige udskiftninger.