Larsen-Jensen udfordrer Thors om borgmesterkandidatur

Tidligere medlem af Europa-Parlamentet og tidligere folketingsmedlem Claus Larsen-Jensen (S) udfordrer borgmester Thomas Thors om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved valget i november. Larsen-Jensen tager imod opfordringen fra Socialdemokratiets bornholmske kasserer Henning A. Jensen og i øvrigt flere andre, der har opfordret ham.

– Jeg har accepteret. Jeg siger ja, bekræfter Claus Larsen-Jensen.

Du stiller op mod Thomas Thors?

– Ja, det er jo konsekvensen, men der kan jo også komme andre. Men jeg stiller ikke op for at stille op mod Thomas Thors, men for at være noget for Bornholm. Jeg er optaget af hvad vi skal leve af Bornholm. Hvad vil vi, og hvor vil vi hen med øen?

– Jeg kommer ind med en masse erfaring og et netværk, der også spænder bredere end Bornholm, men også går ind på Christiansborg, ud i organisationer og erhvervslivet og ud i Europa. Jeg har masser af energi og er stadig aktiv på arbejdsmarkedet, og jeg vil meget gerne tage den her opgave på mig. Og ellers ville jeg være aktiv med noget andet, siger Claus Larsen-Jensen.

Henning A. Jensen var ikke den første, der opfordrede Claus Larsen-Jensen til at udfordre Thomas Thors. Han blev kun den, der gjorde det offentligt, efter at en del andre havde erklæret Claus Larsen-Jensen, at de vil støtte ham, hvis han stiller op.

– Det har stået på i et par uger nu, hvor jeg har talt med forskellige socialdemokrater. Efter de snakke har jeg konkluderet, at det tør jeg godt vove mig ud i, fortæller han.

– Jeg har et rimelig godt overblik over Socialdemokratiet på Bornholm: Hvem der støtter, hvem der er lunkne, og hvem der overvejer. Det har alt i alt gjort, at jeg har taget den beslutning at stille op. Jeg har haft det sådan, at jeg ikke ville melde mig som kandidat med mindre nogen henvendte sig til mig omkring det, og det har nogle så gjort.

Med sine 67 år er Claus Larsen-Jensen fem år yngre end 72-årige Thomas Thors.

Kan en førder blive borgmester?

Trods lang politisk erfaring har Claus Larsen-Jensen aldrig været medlem af en kommunalbestyrelse. Han kan heller ikke sige, at han er barnefødt bornholmer. Samtidig tror han ikke, at nogen af dele behøver at tale imod ham.

– Jeg kan ikke sige, at jeg har siddet i en kommunalbestyrelse. Men jeg har haft masser af kommunalpolitik inde over mit bord. Da min ekskone var socialborgmester i København, havde vi det sådan, at kun en af os skulle være i kommunalpolitik. Men nogle år senere var jeg med i opløbet om at blive overborgmesterkandidat i København det år, hvor Ritt Bjerregaard vandt, fortæller han.

– Der er selvfølgelig mange detaljer, som jeg ikke er inde i. Men man er jo ikke alene som borgmester. Man har både en kommunalbestyrelse og en administration. At være borgmester er ikke et one-man-show, det er at være i front for, at alle partier i kommunalbestyrelsen sammen med organisationer og virksomheder udenfor udvikler noget i fællesskab.

Tror du, at man kan blive borgmester på Bornholm uden at være barnefødt bornholmer?

– Det ved jeg ikke. Men man kan jo ikke have en politik om at ville trække flere udefra til at bo på Bornholm, hvis man så ikke er ligeværdige som politikere. Det må man se bort fra og så se på hvad de, der stiller op, er i stand til at levere for fællesskabet på Bornholm. Desuden har jeg trods alt boet på Bornholm siden 2007, og også før da kom jeg ret jævnligt til Bornholm, siger Claus Larsen-Jensen.

– Jeg tror også, at mange bornholmere gerne vil have et friskt pust i forhold til kommunalbestyrelsen.