Tina Bech Trasborg (til højre) er skolepædagog og Marianne Kristina Sonne Hansen er netop tiltrådt som ny børnehaveklasseleder. Foto: Jacob Jepsen

‘Børnene er omstillingsparate og forældrene bakker op’

For eleverne i børnehaveklasserne er det stadig relativt nyt at gå i skole, og nu er de hjemsendt med digital undervisning, som de, modsat de ældre elever, ikke har prøvet før.

HJEMMEUNDERVISNING

For eleverne i børnehaveklasserne er det stadig relativt nyt at gå i skole, og nu er de hjemsendt med digital undervisning, som de, modsat de ældre elever, ikke har prøvet før.

På Kongeskærskolen oplever man, at eleverne i børnehaveklassen og deres forældre er gode til at omstille sig til den nye hverdag. Det fortæller Tina Bech Trasborg, der er skolepædagog, og Marianne Kristina Sonne Hansen, der netop er tiltrådt som ny børnehaveklasseleder.

– Børnene er totalt omstillingsparate. Det er børn jo generelt gode til at være. Mange af dem har også ældre søskende, så de kender til det at skulle gå i skole hjemmefra. Vi har også nogle gode forældre og bedsteforældre, som bakker op og hjælper børnene med at komme på Skype. Alle 20 elever er på, og vi kan se, de sidder der ved skærmen og lyser op med deres lyttebøffer på, fortæller Tina Bech Trasborg.

God opbakning fra forældre

Marianne Kristina Sonne Hansen er netop tiltrådt som leder af børnehaveklassen og er altså startet med at møde eleverne og deres forældre digitalt. Hun er også positiv over, hvordan det er gået, selvom de ikke kan mødes fysisk.

– Jeg synes, det er gået over al forventning. Det er jo lidt underligt at mødes første gang over Skype, men jeg har haft god støtte i Tina, som kender børnene og deres forældre, og der er også noget tryghed for børnene i, at hun er der. Børnene er vanvittigt gode til at komme på, og der er rigtig god forældreopbakning. Vi kan mærke, at de også synes, det er vigtigt, at vi mødes hver dag, siger hun.

Mødes hver dag

Marianne Kristina Sonne Hansen og Tina Bech Trasborg mødes med eleverne i børnehaveklassen over Skype. Børnene er delt ind i små grupper á tre til fem elever, som så er online sammen i cirka et kvarter. Første gruppe starter med at mødes klokken 10.

– Vi har besluttet, at de lige skal have lov at komme godt i gang med dagen, inden vi mødes. Så vi starter med at mødes med første gruppe klokken 10, hvor de kan se hinanden og sige hej og snakke lidt sammen. Så kommer vi med forslag til, hvad de kan lave, og så bestemmer forældrene, hvad de laver og hvornår, fortæller Marianne Kristina Sonne Hansen.

Ikke en almindelig skoledag

Formiddagens Skype-møde er det eneste digitale møde i løbet af dagen. Marianne Kristina Sonne Hansen og Tina Bech Trasborg har fokus på, at hverdagen skal fungere for både eleverne og deres forældre, som også skal arbejde hjemmefra. Derfor forventer de ikke, at forældrene kører en klassisk skoledag fra morgen til middag derhjemme.

– Vi har ikke skoletid fra 8 til 13, og vi mødes ikke flere gange i løbet af dagen. Vi vil ikke stresse dem, og vi har forståelse for, at hverdagen skal kunne hænge sammen, hvis forældrene også sidder hjemme og arbejder. Vi prøver at fodre forældrene med ting, de kan lave med børnene, og så bestemmer de selv, hvornår på dagen, det passer ind, siger Marianne Kristina Sonne Hansen.

Genkendelighed i det nye

Forældrene har hentet børnenes bøger og arbejdshæfter på skolen, og så har Marianne Kristina Sonne Hansen og Tina Bech Trasborg lavet et afkrydsningsskema med aktiviteter og opgaver, der kræver mere eller mindre forældreinvolvering. Eleverne er også på forskellige apps på deres ipads og har en matematikhjemmeside, som de kan bruge hjemmefra.

Marianne Kristina Sonne Hansen og Tina Bech Trasborg har forsøgt at lave rammerne for den nye skoledag, så der både er frihed til at tilpasse det med forældrenes tid, men så der samtidig også er en form for struktur.

– Vi har besluttet, at de mødes i de samme grupper hver dag i det samme tidsrum. Så rammerne er genkendelige, selvom det hele er lidt anderledes lige nu, siger Marianne Kristina Sonne Hansen.

Eleverne er indtil videre hjemsendt frem til den 17. januar. I børnehaveklassen på Kongeskær er der kun et til tre børn i nødpasning, resten er hjemme hos forældre eller bedsteforældre.