Snellemark Centret i Rønne. Foto: Berit Hvassum

Tiltalt husker ikke hærværk

HÆRVÆRK

Anklagemyndigheden måtte tirsdag formiddag opgive at få fældet dom over en 21-årig mand, som, politiet mener, er gerningsmand til et omfattende hærværk, der fandt sted den 7. oktober, kort efter klokken 18, på et handicaptoilet i Snellemark Centret i Rønne.

Her skulle den 21-årige ifølge politiet have revet loftsplader og en loftslampe ned på handicaptoilettet i butikscentret. Efterfølgende skulle han have stoppet toilettet og sat ild til toiletpapir, som var placeret under en håndtørrer, således at der i alt skete skader for knap 18.000 kroner.

Erkendte at have været der

I retten erkendte den tiltalte mand, at han havde været i Snellemark Centret på det tidspunkt, hvor hærværket fandt sted, og at han havde været på toilettet for at forrette sin nødtørft. Han nægtede dog, at det var handicaptoilettet, han havde været på.

Manden erkendte også, at han havde taget en loftsplade på toilettet ned og forklarede, at det var sket, fordi loftspladen sad løs, og at han ville skubbe den tilbage på plads. Da han gjorde det, skulle både loftspladen og loftslampen, ifølge mandens forklaring, være faldet ned.

Husker intet om ild

Under anklagerens afhøring af den tiltalte huskede manden, at der på et tidspunkt var blevet banket på døren til toilettet, hvor han opholdt sig, og at en kvinde havde spurgt, om han var ok? Men han huskede intet om, at han skulle have sat ild til noget toiletpapir.

– Hvordan skulle jeg kunne gøre det, når der stod en udenfor døren, besvarede han anklagerens spørgsmål.

Anklager Anne Moe havde forventet, at sagen kunne gennemføres som en tilståelsessag, men fordi den tiltalte 21-årige mand ikke kunne huske detaljer fra den pågældende dag, var han ikke indstillet på at tilstå hærværket, og det var derfor ikke muligt at få behandlet sagen som en tilståelsessag, så der kunne afsiges dom med det samme.

Dna-materiale

I stedet skal anklager Anne Moe nu tage stilling til, om hun vil føre sagen som en domsmandssag. I så fald vil det være en juridisk dommer og to lægdommere, der skal tage stilling til, om den 21-årige er gerningsmanden bag hærværket.

Vælger anklageren den vej, må det forventes, at en række vidner, som politiet allerede har indhentet forklaringer fra, skal afhøres i retten.

Desuden kan noget dna-materiale, som politiet har indsamlet på gerningsstedet, men som endnu ikke er blevet analyseret, komme til at spille en central rolle. Det kan nemlig vise, om det er muligt for politiet at forbinde den 21-årige til gerningsstedet.

– Nu skal vi se de på de tekniske undersøgelser fra gerningsstedet, og så beslutter vi, hvad der skal ske, siger Anne Moe til Bornholms Tidende.