Bornholmer fulgte Inger Støjbergs fald fra første parket

Når store ting sker oveni hinanden, føles det som om, at tiden går langsomt. Således også for Venstre Bornholm-formand Niels Plum, når han skal genkalde sig sine minutter som øjenvidne til Inger Støjbergs afgang som Venstres næstformand i mellemjulen.

– Hold op, det er jo lang tid siden, siger han.

Som formand for Venstre Bornholm er Niels Plum også medlem af partiets hovedbestyrelse. Derfor fulgte han tovtrækkeriet mellem Inger Støjberg og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen på tæt på nærmste hold.

– Ved mødet i hovedbestyrelsen fik vi at vide, at der i forretningsudvalget havde været en afstemning om Inger Støjberg, og at Jakob Ellemann-Jensen havde sat hårdt mod hårdt og sagt, at han ikke kunne agere i en situation med uenighed om næstformandens politiske rolle, fortæller Niels Plum.

Bornholmeren tog også ordet kort flere gange.

– Jeg sagde, at jeg var indstillet på at følge forretningsudvalgets indstilling om, at vi beder Inger Støjberg om at gå som næstformand, siger Niels Plum.

– Jeg sagde også, at det måske ville være en god idé at kigge på, hvad næstformandens opgaver egentlig er ifølge partiets vedtægter, så vi måske kan komme frem til, at næstformanden gør, hvad næstformanden faktisk skal gøre.

– Det så det ud til, at Jakob Ellemann-Jensen tog ad notam. Han sad i hvert fald og skrev noget ned, mens jeg foreslog det.

Historien gentager sig

Med det besværlige forhold mellem Ellemann og Støjberg ser Niels Plum historien gentage sig. Indtil forrige sommer var det med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og tidligere finansminister Kristian Jensen i de roller, som Ellemann og Støjberg indtog indtil for nylig.

– Inger Støjberg var måske blevet stillet i udsigt, at næstformandens rolle var mere politisk. Men nu har vi først med Kristian Jensen og så med Inger Støjberg oplevet to tilfælde af, at næstformanden kører sin egen linje, og hendes eget udsagn om, at “Jeg vil bære dig hele vejen ind i Statsministeriet” har vi i hvert fald ikke oplevet i praksis, siger Niels Plum.

– Problemerne kommer, når formanden og næstformanden melder så forskelligt ud, som vi har set det. Jakob måtte så gribe til den hårde metode, men jeg er faktisk glad for, at han tog fat i det nu, så vi ikke får mere af den situation, som vi havde, da Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen cyklede rundt om hinanden i 4-5 år. Derfor er jeg faktisk mest glad for, at der nu er taget en beslutning, siger han.

Kritisk over for rigsretssag

I stedet for at være Venstres næstformand ser Inger Støjberg nu ud til at have kursen sat mod en rigsretsanklage i sagen om forbuddet mod barnebrude. Selvom Niels Plum er kritisk over for Støjbergs ageren i rollen som næstformand, er han også kritisk over udsigten til den meget sjældent brugte form for retssag.

– For mig virker det lidt som overkill, at der skal køres en rigsretssag mod Inger. Jeg synes, at man skal kigge lidt på, hvor stor skaden er. For mig at se skal der være sket en meget, meget, meget alvorlig skade, før man griber til en rigsretssag, siger han.

– Selvfølgelig skal loven overholdes, og selvfølgelig skal man som minister ikke fortælle Folketinget noget, der ikke passer, men jeg synes alligevel bare, at det er meget voldsomt med en rigsretssag. Det ekstra barokke er jo så, at der heller ikke er nogen i befolkningen, der er uenige i, at vi ikke vil have barnebrude i Danmark.

Kommer man ikke til at gøre loven til noget subjektivt med det, som du taler om her? Altså: “Jeg synes ikke, at det er noget særlig alvorligt lovbrud, så det behøver vi ikke at forfølge”?

– Jo, det gør man måske nok. Men du får jo heller ikke samme straf alt efter, om du kører over for rødt, eller om du kører bevidst ind i nogen. Du får heller ikke samme straf for at begå underslæb for 100.000 kroner, som du gør, hvis du begår underslæb for 100 millioner, siger Niels Plum.

Er du dermed uenig med Jakob Ellemann-Jensen, når han siger, at Venstre er parat til at stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg?

– Nej. Jeg er enig på den måde, at når et flertal går ind for en rigsretssag, så synes jeg, at vi skal køre sagen. For ellers bliver vi aldrig færdige med den. det skal ikke være Venstre, der blokerer for en rigsretssag, og de røde partier har jo alligevel flertal. Så jeg synes, at vi skal få sagen afgjort. Ellers kommer den altid til at hænge på Venstre.