Svært at drive michelinrestaurant i København uden turister: 'Husk at gå ud og spise'

Svært at drive michelinrestaurant i København uden turister: 'Husk at gå ud og spise'
De tre ejere Nicolai Nørregaard, Magnus Klein Kofoed og Rasmus Kofoed i Restaurant Kadeau, Christianshavn. Foto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 1. JAN 2021 • 06:49
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
1. JAN 2021 • 06:49
ERHVERV

Den begyndte sent og sluttede brat, sæsonen på Kadeau København på Christianshavn. På grund af coronarestriktioner og en ombygning åbnede restauranten først i slutningen af oktober, og på grund af nye restriktioner lukkede den allerede den 9. december, da regeringen indførte lokale nedlukninger i blandt andet København. Dermed var sæsonen slut 10 dage tidligere, end Kadeau selv havde planlagt.

– Vi går på tidlig juleferie i år og glæder os til at være tilbage igen i det nye år med fornyet energi, lød Magnus Klein Kofoeds reaktion nogle timer efter meldingen fra statsminister Mette Frederiksen.

I de seks uger mellem åbningen og tvangslukningen var restauranten ligesom resten af branchen underlagt restriktioner, der betød, at personale og gæster skulle bruge mundbind, at der var plads til færre gæster, og at gæsterne skulle være ude allerede klokken 22. Derfor blev åbningstiden rykket frem.

– Vi håbede, at folk i København havde vænnet sig til, at man går ud klokken 17, og det synes jeg, vi har fået bekræftet, siger Rasmus Kofoed.

– Herovre tager menuen lidt længere tid end på Bornholm, så det passer fint. Vi har nået det til klokken 22 alle dage, men der er nogle, der har drukket kaffen hurtigere end andre for at sige det på en pæn måde, supplerer Magnus Klein Kofoed.

Gastronomisk Formel 1-racer

Rasmus Kofoed beskriver november som særdeles rar, og ifølge Magnus Klein Kofoed er der en tendens til, at nogle danskere har brug for forkælelse og luksus.

– De penge, der normalt bliver brugt på skiferier, badeferier og hvad der ellers er af ferier, de bliver heldigvis stadig brugt på at forkæle sig selv, det sker bare med gastronomi i stedet for, siger han.

Den tendens ser holdet bag Kadeau meget gerne fortsætte, for det er nødvendigt, hvis de gode restauranter skal overleve, og Danmark fortsat skal være en gastronomisk Formel 1-racer, som er det billede, Magnus Klein Kofoed bruger.

– Eller i hvert fald være førende inden for gastronomien i verden, hvilket jeg vil mene, vi er. For at vi kan fortsætte den bedrift og beholde den position, så skal alle de danskere, der har plads til det, huske at gå ud og spise, siger han.

– For ellers lukker restauranterne. Der er allerede en del, der er lukket, så man kan sige, at der er allerede gået lidt skår i den gastronomiske Formel 1-racer, som København er, men mon ikke det går. Mange af dem, som plejer at rejse til Færøerne eller Paris og spise michelinmad, har stadig lyst til at spise, og de bliver så hjemme i Danmark og spiser i stedet for, heldigvis, tilføjer Nicolai Nørregaard.


Det helt store spørgsmålstegn

Opbakningen fra de danske gæster er helt afgørende, fordi der reelt ikke har været nogen internationale besøgende på grund af corona. Så gør det ingen forskel, at Kadeau i Wildersgade er nyistandsat og har fået et særligt lokale til selskaber med op til 14 gæster.

– København uden turister er speciel for sådan nogle restauranter som vores, siger Rasmus Kofoed.

Ifølge Rasmus Klein Kofoed er netop de udenlandske gæster det helt store spørgsmålstegn, når han kigger på den københavnske del af Kadeau.

– Hvordan kommer vores booking til at være med hensyn til internationale gæster? Kommer vi til at se internationale gæster i starten af foråret eller sommeren? Jeg kan blive ved med at stille spørgsmål op. Hvis vi kigger på Kadeau København i 2019, så udgjorde internationale gæster mellem 65 og 70 procent af belægningen fra april til og med september, og det kan man ikke just sige, at vi kan kigge ind i i 2021. Så skal der i hvert fald ske noget drastisk med vaccinerne og smitten på verdensplan, og jeg tror ikke, det er det, vi kommer til at se, siger han.