Den nye fødselstavle tages i brug 1. januar 2021. Jordemoderleder Rikke Albæk glæder sig til at markere fødslen af årets første bornholmerbarn. Foto: Jens-Erik Larsen

‘Vi ønskede os en fødselstavle, der tydeligt viser, at vi er på Bornholm’

FØDSLER

På Danmarks mindste fødegang står jordemoderleder Rikke Albæk og betragter den nye fødselstavle, som netop er blevet hængt op.

Det er en tradition på flere af landets fødegange, at nybagte forældre kan sætte et blad, en magnet, en nål eller en anden form for markering på en tavle, når de har født et barn.

På Bornholms Hospital er der samme tradition. I et stykke tid har det været magneter og små sedler med detaljer om klokkeslæt, dato, vægt og måske navn, som er blevet sat på et mindre kort over Bornholm.

Emmer af Bornholm

Men fra 2021 bliver det på en helt anderledes fødselstavle. En smuk illustration af en kalender i cirkulær form med bornholmske vartegn og barndomsminder rundt om.

– På andre fødegange har man ofte et livets træ, hvor der er en gren for hver måned, og hvor forældrene kan sætte et blad på for deres barn. Vi ville gerne have noget andet. Vi ønskede os en fødselstavle, der tydeligt viser, at vi er på Bornholm. Den her emmer jo af Bornholm, siger Rikke Albæk.

På 2020 tavlen er der godt fyldt med magneter og små sedler, som hver især markerer et barn, der er født på Bornholm. Rikke Albæk fortæller, at de fleste forældre når at sætte en magnet, inden de tager fra fødegangen.

– Det er hyggeligt at markere, når man har født et lille nyt menneske. Det er en stor begivenhed for familien, men også for os, som får lov til at være med undervejs. Det er ikke alle, der husker at få sat en magnet, men så kan vi jo minde dem om det, når de er inde og få lavet blodprøven et par dage efter fødslen, siger hun.

Den gamle fødselstavle kan nå at få et par markeringer mere, inden det bliver 2021 og den nye fødselstavle kommer i brug. Foto: Jens-Erik Larsen

2020 ligner 2019 på fødsler

Det er kunstneren Franz Bomberg, der bor i Svaneke, som har tegnet den nye fødetavle. Rikke Albæk og hendes kolleger på fødegangen har undervejs i processen kunne komme med input til, hvordan fødselstavlen skulle se ud.

– Vi ville gerne have datoer på. Det har vi ikke på den gamle. Og så ville vi gerne have, at der skulle være noget med Bornholm på. Der kom Franz jo med sine input, og vi er meget tilfredse med resultatet. Vi glæder os til, at vi kan markere årets første bornholmerbarn på den, siger Rikke Albæk.

Hun fortæller, at fødselstallet for i år indtil videre er 293. Pudsigt nok er det nøjagtigt det fødselstal, der var i 2019.

Men 2020 er ikke helt slut endnu, og der kan ifølge Rikke Albæk nå at komme et par stykker mere til, inden den nye fødselstavle tages i brug fredag den 1. januar.