Knud Andersen mener, at sammenlægninger af de gamle venstreforeninger har kostet medlemmer. Arkivfoto: Berit Hvassum

Knud Andersen: ‘Vi kan ikke blive ved med at lade så få bestemme, hvem de mange kan stemme på’

– Det er i mit perspektiv begyndelsen på slutningen, det man er i gang med nu. Hvis man ender med kun at have én venstreforening på Bornholm, så bliver det til sidst en enkelt frelst pensionistskare, der sidder der.
Det siger forhenværende amtsborgmester og folketingsmedlem Knud Andersen om udviklingen i Venstre på Bornholm.

FORENINGSLIV

– Det er i mit perspektiv begyndelsen på slutningen, det man er i gang med nu. Hvis man ender med kun at have én venstreforening på Bornholm, så bliver det til sidst en enkelt frelst pensionistskare, der sidder der.

Det siger forhenværende amtsborgmester og folketingsmedlem Knud Andersen om udviklingen i Venstre på Bornholm. Han startede sin politiske karriere i Hasle Venstre og var landsformand for Venstres Ungdom. Han er særdeles kritisk overfor sammenlægningerne af vælgerforeningerne på Bornholm, som han mener har kostet partiet mange medlemmer.

– Da jeg startede i politik, var der ingen engagerede mennesker i lokalsamfundet, som ikke også var medlem af en politisk forening. Det var en periode præget af folk, der gerne ville noget i deres lokalområde. Man har troet, at man for nemheds skyld kunne slå foreningerne sammen. Men med hensyn til det at arbejde for sit lokalområde, er der ingen andre løsninger end at smøge ærmerne op og gå i gang, mener Knud Andersen.

Initiativet er væk

– Man har overladt initiativet til andre, for folk på Bornholm er engagerede og mener noget om alt. Man skal have et sted at få afløb for sit engagement og synspunkter. Det var tidligere i de politiske foreninger, og det er det ikke mere.

– Ganske almindelige borgere i dag er medlem i flere foreninger. Det er fordi de ser, at den pågældende forening har indflydelse, og at den er væsentlig for lokalområdet. Men de politiske foreninger har i dag stort set kun en opgave, som de påtager sig. Nemlig at de opstiller de personer, som alle kan stemme på ved valgene. Tidligere skulle man have markeret sig i den politiske forening, før man kunne blive opstillet. I dag er det sådan, at man finder ud af, hvem man vil opstille, og så beder man dem melde sig ind i partiet, siger Knud Andersen.

Et demokratisk problem

Hvad kan man i Venstre gøre for at få initiativet og medlemmerne tilbage?

– Det tog er kørt. Nu har de yngre generationer vænnet sig til, at det er andre steder, man kommer ud med sine meninger og forsøger at gøre sin indflydelse gældende, siger Knud Andersen, der mener, at den generelt faldende tilslutning til de politiske partier er ved at blive et demokratisk problem – og det er ikke kun på Bornholm.

– På et tidspunkt bliver man nødt til at revurdere, hvordan vi laver vores opstillinger og valg. Vi kan ikke blive ved med at lade så få bestemme, hvem de mange kan stemme på, mener Knud Andersen.