Foto: Berit Hvassum

På job under overfladen: ‘Det er kulden, der er hård ved kroppen’

ERHVERV

Kim Hansen, 59 år, er minedykker og minerydder ved Søværnet. For 25 år siden etablerede han og hans makker Per Siebenicher hver deres private dykkerfirma på Bornholm.

De har mange opgaver, som de udfører i fritiden – om aftnen, i weekender og i ferier. Over halvdelen af opgaverne udfører de for regionskommunen.

De seneste måneder har erhvervsdykkerne undersøgt skader på havnemoler og bølgebrydere på Nordbornholm efter den voldsomme storm midt i oktober. De udfører også undersøgelser af bundforhold, etablerer bådebroer og andet, der kræver erfarne folk, der kan arbejde ved og under overfladen.

Kim Hansen er glad for sit erhverv.

– Det er sjovt. Man kommer lidt væk hjemmefra og ser noget andet.

Erhvervsdykker Kim Hansen på arbejde på havnen i Sandvig, hvor molehovedet røg efter en voldsom nordøstlig storm i midten af oktober. Foto: Berit Hvassum

Minerydder ved Søværnet

Han er født og opvokset i Rønne og kom ind i forsvaret som 17-årig for at aftjene sin værnepligt. Midt i 1980’erne slog Søværnet en stilling op som minedykker og minerydder på Bornholm. Den søgte Kim Hansen.

– Jeg var hverken dykker eller havde kørekort, men det var ikke noget problem, sagde de. Jeg kunne bare komme derop, så skulle jeg nok få uddannelsen, husker Kim Hansen.

Faktisk kunne han heller ikke svømme:

– Jeg måtte køre til Rønne Svømmehal og lære at svømme. Det lyder fuldstændig åndssvagt. Men jeg lærte at svømme.

På dykkeruddannelsen på Dykkerskolen på Holmen i København lærte Kim at dykke og arbejde i 50 meters dybde.

Han fik specialkurser i minerydning, svejsning under vand og udførelse af andre specialopgaver. Uddannelsen tog sammenlagt tre år.

Kim Hansen hjælper sin kollega Per Siebenicher i vandet med dykkerudstyr, boremaskine og gopro-kamera for at undersøge stormskader ved molen i Sandvig Havn. Foto: Berit Hvassum

Bomber på bunden

I 1980’erne skete det to-tre gange om ugen, at Kim Hansen blev kaldt ud for at sprænge bomber, som en fisker havde fået i nettet i Østersøen.

Fiskeren holdt sig på 1.000 meters afstand fra kysten. Kim Hansen og hans makker sejlede ud til båden, dykkede ned, frigjorde torpedoen eller bomben, lagde sprængstof omkring og derefter blev bomben sprængt på sikker afstand.

I dag hører det til sjældenhederne. at en fisker får en torpedo i nettet. Den bornholmske fiskerflåde er skrumpet ind, de store erhvervsfiskere fisker ved Polen, det meste fiskeri ved Bornholm er mindre kystfiskeri.

Sennepsbomberne ligger stadig på havbunden. Mod slutningen af 2. Verdenskrig dumpede tyskerne ammunitionslagre i Østersøen.

Meget ligger nede på 110-120 meters dybde ved Christiansø, men der er noget over hele Østersøen, siger Kim Hansen. Han vurderer, at der nok ligger en 40.000 ton gammel ammunition derude.

Kan du huske første gang, du skulle håndtere en bombe?

– Man lærte det på dykkeruddannelsen ved Søværnet, og det blev en rutine. Det var bare om at tage sprængstoffer med ned, lægge dem omkring minen og så gå igen og så sprænge den. Det bliver en rutine.

Foto: Berit Hvassum

Fu Shan Hai

En af de mest spændende opgaver Kim Hansen har været på, er tømningen af olietanken i det 225 meter lange kinesiske fragtskib Fu Shan Hai, der i 2003 kolliderede med et cypriotisk fragtskib og sank ved Hammeren.

Skibet lagde sig på 70 meter dybt vand. Kim og hans makker blev hyret til at pumpe olien op. Opgaven var krævende og tog en månedstid.

– Der er helt sort ved Hammeren, der er så meget mudder, der svæver i vandet. Vi trak liner ud på bunden af skibet og fulgte snoren, og så mærker man sig frem, fortæller Kim Hansen.

Da strømmen røg på Bornholm i julen 2017, var det også Kim og hans makker, der var fiksede det overrevne søkabel på 60 meters dybde. Det tog nogle dage.

Foto: Berit Hvassum

Arbejde under vand slider

En minedykker ved Søværnet pensioneres, når vedkommende fylder 62 år. Kim Hansen regner med at arbejde som erhvervsdykker i sit eget firma, til han er 64 år. Han er rask og rørig og i god form, men arbejde under vand er hårdt.

– Man bliver slidt. Jeg tror ikke, der er mange erhvervsdykkere, der holder til de er over 60 år. Det er kulden, der er hård ved kroppen.