Familien Winding Nordestgaard holdt jul på Almegårds Kaserne – det er fra venstre Emma Winding Nordestgaard, Sarah Bührmann, Johanne Winding, Peter Nordestgaard og Ane Winding Nordestgaard. Foto: Holger Larsen

Gode minder fra en usædvanlig jul

I familien Winding Nordestgaard fra Aarhus går tankerne og snakken ved juletid tit tilbage til julen 2010, da familien kom til at holde jul på Almegårds Kaserne i Rønne.

JULEN 2010

I familien Winding Nordestgaard fra Aarhus går tankerne og snakken ved juletid tit tilbage til julen 2010, da familien kom til at holde jul på Almegårds Kaserne i Rønne.

– Vi har nogle rigtig gode minder fra den jul. Vi blev taget fantastisk godt imod ude på kasernen, hvor vi oplevede et flot beredskab og en stor vilje til, at det skulle være en god oplevelse for os. Der var nogle, der knoklede for, at vi andre kunne have en god jul, siger Peter Nordestgaard.

Familien var kørt fra Aarhus om morgenen den 23. december og kom til Bornholm om eftermiddagen, hvor de fik at vide, at det bar forbudt at forsøge at køre ud af Rønne. De blev henvist til kasernen, hvor de blev indlogeret på et værelse og kom til at fejre juleaften med mange andre, der var i samme situation.

– Vi husker det fællesskab, der opstod imellem en masse familier. Vi var vel omkring et par hundrede mennesker. Folk kom med deres forskellige traditioner og bød ind på en fælles jul. Nogle stillede sig op og læste juleevangeliet for hele forsamlingen, mandelgaverne røg i en fælles pulje, så der var til alle børnene.

Der var en vilje til at sige, at julen er vigtig, og når vi ikke kan holde den med familien, kan vi holde den med de mennesker, vi er sammen med.

– Det synes jeg var en fantastisk lære at tage med fra dengang, siger Peter Nordestgaard.

– Så kan jeg huske, at vi fik and morgen, middag og aften. Det var vist den mad, som skulle være kørt ud til pensionisterne. Vi fik i hvert fald meget and…

I konvoj mod Gudhjem

1. juledag sidst på eftermiddagen blev der arrangeret konvojkørsel ud af Rønne, og det det står også for Peter Nordestgaard som en stor oplevelse:

– Vi var vel 50 biler med sneplov foran og politi foran og bagved. Og så de kæmpe stendynger. Det er også nogle fantastiske billeder, jeg husker fra dengang. Vi kørte op over Hasle og Allinge og ned over Tejn til Gudhjem.

Den planlagte juleaften blev holdt i Gudhjem med to døgns forsinkelse:

– Vi er rigtig mange mennesker hvert andet år. Vi var vel 25, hvoraf de fleste var kommet. Vi havde lejet møllen, hvor vi holdt en fantastisk jul. Og så havde vi nogle fantastiske dage bagefter med blå himmel. Det var utroligt smukt, siger Peter Nordestgaard, der har besøgt Bornholm nogle gange senere.

– Vi skulle også have holdt stor jul i år, på Sjælland, med 25-30 mennesker. Men det kan desværre ikke lade sig gøre på grund af coronaen, så vi holder jul hver for sig, slutter Peter Nordestgaard.