Sådan satte Sverige en stopper for juletrafikken

Sådan satte Sverige en stopper for juletrafikken
Bornholmslinjen sejler ekstra turen mellem Rønne og Køge, og DAT flyver ekstra turen mellem Bornholm og København for at kunne fragte så mange julerejsende som muligt, efter at den svenske regering har lukket grænsen til Danmark og dermed også sejladsen til og fra Ystad. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 22. DEC 2020 • 12:22
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
22. DEC 2020 • 12:22
JULETRAFIK

"Der er en åbenlys risiko for, at danskere lokkes til at tage til Sverige for at købe julegaver eller tilbringe tid i Malmø, for eksempel. Derfor har regeringen i dag også vedtaget indrejseforbud fra Danmark til Sverige ... Indrejseforbuddet fra Storbritannien og Danmark træder i kraft til midnat".

Med de ord såede den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, mandag eftermiddag tvivl om muligheden for at rejse fra og til Bornholm via Ystad før og efter juleaften. Da et lignende indrejseforbud blev indført i foråret, var transitrejsende fra og til Bornholm undtaget, og i første omgang troede Bornholmslinjen, at det også ville være tilfældet denne gang.

"Det er vores klare forventning, at svenskerne holder korridoren til Bornholm åben, vi kan dog først sige noget endeligt, når vi har hørt fra Udenrigsministeriet, som skal give besked om, hvad der skal ske", skrev rederiet efter den svenske melding.

Flere afgange

Det håb slukkede transportminister Benny Engelbrecht kort efter.

"Rejsende til og fra Bornholm skal efter svensk grænselukning, som det er oplyst mig fra svensk side, via Køge eller med fly", skrev han på Twitter.

En time senere var Transportministeriet klar med en pressemeddelelse, der bekræftede, at det forholder sig sådan, og at der derfor ville blive sat ekstra færger og fly ind.

Bornholmslinjen præsenterede en nødsejlplan, hvor Povl Anker de kommende dage sejler to dobbeltture mellem Rønne og Køge. Derudover sejler Hammershus sin daglige tur som normalt.

Flyselskabet DAT lancerede også en ændret plan, så der i skrivende stund er ni flyvninger mellem København og Rønne den 22. december og seks den 23. Direktør Jesper Rungholm meddelte samtidig, at antallet af afgange kan stige yderligere, hvis behovet er der.

Uholdbar løsning

Borgmester Winni Grosbøll fortalte mandag aften, at hun er relativt rystet over, at man ikke har kunnet finde en løsning med svenskerne, ligesom den man havde i foråret.

– Det har jeg talt med både transportministeren og udenrigsministeren om til aften. Jeg går ud fra, at de gør forsøget igen tirsdag morgen, så der findes en løsning for bornholmerne. Det er hele juletrafikken, altså det er to dage før jul, og mange mennesker rundt om i landet bliver berørt af det, sagde Winni Grosbøll.

Ifølge Bornholms Passagerforenings formand, Ann Hartl, udstiller den svenske grænselukning sårbarheden i Bornholms transportmodel gennem de seneste 20 år, hvor øens hovedfærdselsåre går igennem udenlandsk territorium. Hun glæder sig over, at både Bornholmslinjen og DAT har reageret hurtigt på den opståede situation.

"Men det kan ikke opveje den kapacitet, som allerede var booket via Ystad, og det er ikke en løsning, som er holdbar i længden. Vi sætter pris på, at der fortsat forhandles med den svenske regering om at genoptage transitrejser", skrev hun på Facebook mandag aften.