Fitnessbygningen skal renoveres grundigt til foråret. RIK begynder med at male og renovere taget, inden lokalerne skal have en omgang, efter at fodboldklubben får overdraget nøglerne. En af planerne er at anlægge en terrasse ud til fodboldbanerne, hvor tilskuere i ro og mag kan følge spillet på grønsværen. Foto: Berit Hvassum

Man skal ud på gangen for at komme i bad: Voksende pigeafdeling får rum til omklædning i ny bygning

RIK's klubhus har en særlig mangel, som indtil for en håndfuld år siden ikke var noget stort problem, men det ændrede sig, da fodboldklubben lykkedes med at tiltrække en stor mængde piger og kvinder. Klubbens omklædningsrum er nemlig ikke udstyret med badesektioner, så spillerne – drenge som piger – skal ud på gangen for at komme i bad. Da fællesbadning på tværs af køn ikke er en del af tidsånden, har RIK i flere år ønsket at løse omklædningsproblemet.

IDRÆT

RIK’s klubhus har en særlig mangel, som indtil for en håndfuld år siden ikke var noget stort problem, men det ændrede sig, da fodboldklubben lykkedes med at tiltrække en stor mængde piger og kvinder. Klubbens omklædningsrum er nemlig ikke udstyret med badesektioner, så spillerne – drenge som piger – skal ud på gangen for at komme i bad. Da fællesbadning på tværs af køn ikke er en del af tidsånden, har RIK i flere år ønsket at løse omklædningsproblemet.

– Vi har slået væggen ned mellem et baderum og et omklædningsrum til pigerne. Men det er kun en midlertidig løsning. Når der kommer gæstende hold, skulle de også gerne bruge et rum, fortæller bestyrelsesformand Benny Pedersen.

– Vi har den største pigeafdeling på Bornholm. For fire-fem år siden var der praktisk talt ingenting, siger han.

Et projekt med nybyggeri var på tegnebrættet. Bygningen skulle ligge op til minibanerne, men det var for dyrt for klubben.

For at skabe plads og privatliv til piger og kvinder har RIK lavet et hul i væggen mellem et omklædningsrum og et baderum. Men det har ikke været nok. Foto: Berit Hvassum

Da det kom frem, at Viking Atletik skulle opføre en ny fitnessbygning på den anden side af Torneværksvej, var RIK derfor oppe på stikkerne, fortæller Benny Pedersen. Bygningen med atletikforenings motionscenter, der er placeret midt imellem RIK og Viking Fodbolds klubhuse, ville være ideel at overtage, mente han. Men det lykkedes ikke for RIK’s bestyrelse at lave en aftale med Viking Atletik, før Viking Fodbold – RIK’s naboer på stadionanlægget – kom de gamle rivaler i forkøbet.

– Jeg var pisse ærgerlig, for det gav en mulighed for at fremtidssikre RIK med faciliteter. Huset er perfekt for os med beliggenheden lige ved siden af vores baner. Hvis det lå 200 meter længere nede af vejen, ville det ikke være lige så interessant, siger RIK’s fodboldformand.

Viking Fodbold ville bruge bygningen til klubbens satsning inden for esport, og ideen var, at fodbold og esport ville få glæde af at ligge tæt på hinanden. Udøverne af den nye computerspils-aktivitet kunne dog ikke flytte ind lige så hurtigt som ønsket, da det nye fitnessbyggeri hos Viking Atletik – der er en selvstændig forening uden andet end historisk tilknytning til fodboldklubben – blev over et år forsinket.

Som erstatning fandt esport-afdelingen lokaler hos JF-Data på Håndværkervej i industrikvarteret. Denne løsning besluttede Viking Fodbold at gøre permanent, og i sommer annullerede de to Viking-foreninger deres forhåndsaftale.

– Vi har fundet nogle gode lokaler, og esport-afdelingen havde brug for at få ro på. Og skulle vi rykke over i det nye hus, skulle vi skyde en del i en renovering, siger Carsten Folkman fra Vikings fodboldbestyrelse, som med den beslutning efterlod bygningerne til konkurrenterne i røde trøjer.

– Vi vidste jo nok, at RIK havde brug for det til pigeafdelingen, siger han.

Den tidligere topspiller Pernille Munch har været primusmotor for udviklingen af RIK’s pige- og damehold, der har taget fart de seneste tre-fire år. Før da havde RIK ikke tradition for at have andet end drengehold. Arkivfoto: Berit Hvassum

Fonde støtter projekt

Købsaftalen mellem RIK og Viking Atletik blev underskrevet tidligere på ugen. Egentlig havde RIK gerne ventet med at fortælle om købet, men da Sparekassen Bornholms Fond forleden offentliggjorde en stribe af donationer, fremgik 100.000 kroner til RIK’s motionshus på listen. Også Brdr. E.,S. & A. Larsens Legat samt Bornholms Brand har støttet RIK’s projekt økonomisk, og der kan være mere fondsstøtte på vej, fortæller Benny Pedersen, som dog ikke vil oplyse, hvor meget RIK har betalt for bygningen. Han forventer, at RIK kan få et beløb svarende stort set til købsprisen dækket af fondsmidler, mens klubkassen skal finansiere renoveringerne af fitnessbygningen, så den passer til RIK’s planer.

Viking Atletiks formand, Claus Clausen, har lovet RIK ikke at offentliggøre prisen, men siger:

– Vi får cirka en tredjedel af, hvad den kostede at bygge i sin tid.

Den ældste del af bygningen er en gammel tysker- eller russerbarak, der oprindeligt stod på Galløkken. I 1986 flyttede Viking Atletik ind og udvidede bygningen, og i 2009-10 opførte foreningen et motionscenter, da bygningen blev udvidet på ny.

Den overdrages til RIK 1. juni 2021, hvor atletikforeningens nye fitnessbygning gerne skulle stå færdig. Efter adskillige forsinkelser – den seneste på grund af ventetid på byggetilladelsen – forventer Claus Clausen, at bygningen på Louisenhøj vil stå klar til indvielse i maj.

For Benny Pedersen er et stort dilemma nu løst, og klubbens succes på pige- og damesiden vil snart blive matchet af tidssvarende omklædningsfaciliteter.

– Vi har ingen problemer fremadrettet med omklædningsrum og bad.

Ifølge formanden tæller medlemsskaren i dag omkring 50 piger i ungdomsafdelingen og 15-18 dameseniorer.