Sydbornholmsk firma bag omfattende eksport af juletræer

Sydbornholmsk firma bag omfattende eksport af juletræer
Ejer af Slusegaard, Preben Christoffersen, sætter mærker på hvert eneste juletræ, der skal eksporteres. Det blå mærke fortæller, at der er tale om et standardtræ, som er mellem 175-200 cm højt. I alt har Slusegård 19 forskellige farvemærker, der fortæller noget om træet kvalitet, højde og hvor ”det er på vej hen”.
| ABONNENT | 18. DEC 2020 • 07:57
Mette Holm
Journalist
| ABONNENT
18. DEC 2020 • 07:57
Af:
jens-erik larsen (foto)
ERHVERV

– Vi ligger på omkring 20.000 træer til eksport.

Det kan Preben Christoffersen være godt tilfreds med. For ni år siden omlagde han jorden omkring Slusegaard til kun at have juletræer. Tidligere forpagtede han gårdens 30 hektar jord bort til almindeligt landbrug, men i 2011 ”trak” han jorden tilbage og plantede de første nordmannsgraner, og i dag er han, hvor han gerne vil være.

– Det hele har været planlagt til mindste detalje, og vi har brugt meget tid på at klippe og pleje, Vi er der, hvor vi forventede vi ville være, men der gik seks-syv år, før vi fældede de første træer, fortæller Preben Christoffersen.

På det første stykke jord tæt på Slusegaard blev der plantet til med 8.000 træer, i daglig tale hedder det børnehaven, for i dag råder stedet over 200.000 træer.

– De fleste ryger til München, fortæller Preben Christoffersen. Det sker gennem et andet bornholmsk firma, som Jørn Sonne fra Julegård i Aakirkeby ejer.

– Men vi sender også rigtig mange til Italien, det er de små ”bambinoer”, det er bare noget, vi kalder dem. De er kun 130-150 cm høje. Der vil de ikke have dem så store.


Juletræsplantagen, der er øens største, beskæftiger fast ”halvanden” mand. Derudover benytter Slusegaard sig af en del løsarbejder i sæsonen, når træerne skal lægges ned.

Træerne nettes af et bornholmsk firma med folk og maskine fra Strandbygård i Gudhjem. Tre mand er med til at pakke dem i den rækkefølge, ordrerne kommer ind.

I år var det den italiensk efterspørgsel, som lagde de første nordmannsgraner ned allerede i begyndelsen af november. Jo tidligere træerne bliver fældet, jo længere tid skal de ligge, inden de bliver nettet og pakket.

– De skal i hvert fald ligge tre-fire dage, de skal lige ”blossa” af, før de bliver pakket. Hvis ikke, så ”brænder” de sammen, og så er der ingen nåle på dem, når de når frem, siger Preben Christoffersen.


Træerne bliver mærket efter højde og kvalitet, og der er noget at holde styr på, for der er 19 forskellige mærker.

– Det er faktisk fuldstændig vanvittigt, indrømmer Preben Christoffersen.

Udover et almindeligt system, som alle kender indenfor branchen, så skal der også firmaetiketter på træerne – til gengæld har og sælger Slusegaard kun nordmannsgraner.

Når træerne er pakket og stablet på paller, bliver de afhentet og transporteret til Sjælland, hvor de i nogle tilfælde bliver pakket om endnu engang. På den første rejse fra øen bruger Slusegaard kun lokale samarbejdspartnere.

– Vi bruger kun Ole Holm. Vi fik en god pris fra start af og har holdt os til dem, siger Preben Christoffersen.

Slusegaard eksporterer nu så mange træer, som man håbede på, da man for ni år siden plantede de første nordmannsgraner. Udnyttelsesprocenten er god, og selv om priserne ifølge Preben Christoffersen ikke er noget at råbe hurra for, så er der tendenser i markedet, der viser, at udbud og efterspørgsel de kommende år kommer til at hænge bedre sammen.