Juleselfie: Mårten og Månberg

Nej, nej, nej, hvor kulturminister Enjoy Mogensen holder skejserna ing te ungertjovlings

SATIRE

Tjenger i det når en ette en lång ærbajdsdåg sætter saj i soffan, slår ben op, åbner en palla sprit og føler saj så godt tepas, at en tåger en beslutning som en unge normåla omstændigheder aldrig kunje finga på at tåg? San hadde Øjvind Hesselager ed muligvis, da han en råkål, sen mandåg aftan fik den idé, at Mårten & Månberg skujle hå en hel sida i hans og vårans ajles goa gamle, Bornholms Tidendes én gång om månadans. Bordet fånger, Øjvind og det e nuv ena og alena din sjyl, at bornholmerna henover 2020 e inglajt te at læsa om hvordan to, lettere overvægtiga horra frå Svåneka oplever livets gång på Bornholm.

Og apropos Øjvind, så skriver han i sin nyliga helliga “Leder”, at vi trænger te en åben debat om præster på Bornholm. Det sjer i tjølvandet på et ingspærk om at kvindeliga præster ønte ska mødes me diskrem… diska… at de ska behandlas på samma måda som kærra, da enkelta medlemmer åf menighedsråden rungt omkring på øen finger ed mera naturligt at deras lokåla bomuldstjovl me tehørende krava blir båred åf en kær og ønte en dama. Helt ærligt – tænk at tåg en kandidåtøddannalse og brøgga to år åf sit liv på at fordyba saj i kristendommens oprindelse, kultur, sprog, filosofi og faning og hans pumpestok – ja, okay nok ikke lige faning, men allijevel – så en kanj fårmidla visdommen videre te tjærkadjængerna og så får en det rø kort åf Helligpeder og hans konna, fårdi en tefældigvis e født te at sidda ned og tæssa! Når vi, Mårten & Månberg, går i tjærkan – ja, ja bevåres, det sjer kun når vi e sidst på månadan og der e oblåt-tapas og vinmenu i Olsker tjærka – så e vi sguv da ligeglå me om tjovlen sidder på en dama eller en kær! Det småger åf helgede te uanset!

Folkemødet 2021 og båra Folkemødet djenerelt, hænger – grungad Japåner snotteren – i en tyng trå og efterspår nuv økonomisk hjælp frå Ståten, så de kanj holda endahullet i vandskorpan. Sin 2011 hår Folkemødet varad politikernas svår på Rostjile Festivallen, så det burde vel ønte handla om mera end en overførsel på Mobajl Pays og så e den klårad? Men nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej – fandengalemaj om Ståten og kulturminister Enjoy Mogensen – det danska svår på Pippi Långstrømpa – holder skejserna ing te ungertjovlings og lige skal tænka saj om en ekstra gång. Nuv hår Ållinga i flera år fjælad så många bajera og franska hotdogs i skroget på jer, at det kunje brøfø hela Afrika attan gånga, kun får at I kunje dalra rungt og klaska befolkningen i endan og lova dom guld og rena skova. Men når lokummet så endelig brænger og festen e ved at slutta, så ska I liiiiiiige vurdera om det e någet i djider at betalla får? I helgede og! Folkemødet va og e det fårsta arrangement, som får alvor pårrade hr. og fru kakkelbord me dansk politik og e hvis ønte det e værd at tjæmpa får, så ved vi ønte hva e!

Vi hår siddet og skrevet detta jylaskriv på café Pattasved – og kajlad saunaen på Snogebæk hamn og ette at hå hat det får os sel, ble vi pludselig invaderd åf tre unge horra som skujle ød og båda. Vi e vånt te at sidda i bår røv og våders og idåg va ingen hindring. Men da fem nøgna kærra i én sauna ødsender sjawa signåler og djir retten pølsemix en helt ny betyning, valgte Mårten og jå at pakka samminj og djora klår te at tjøra hjem. Men fanemaj om ikke om vi kunj når halvvejs ød, før at horrahelgederne bedjynger at skreja åf grin – og det sidsta vi når at høre e: HOLD NU KÆFT, MAND! DER FINDES SGU MERE KØD I EN VEGANSK MENU END DET DÉR!”

Slutteligt hår vi den glæda at fårtælla at Øjvind Helsflåger – Bornholms svår på en dårlig hårdåg – mener at vårans skriverier e så stor en fårnøjelsa, at han hår åfsat tre paller Sevablødda te os, hvilket svårer te skriverier hela 2021! Vi ses i det nya året!

Tjærlighed frå horrana