Borgerne forbløffende gode til sortering: En slags affald fylder alt for meget

Borgerne forbløffende gode til sortering: En slags affald fylder alt for meget
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. DEC 2020 • 16:24
Af:
redaktionen
| ABONNENT
18. DEC 2020 • 16:24
MILJØ

I næste uge er der gået 10 uger, siden EU-projektet Wasteman blev skudt i gang med et opstartsarrangement i Gudhjem.

Her blev en skraldemobil med 11 huller til forskellige typer affald stillet op på Holkavej, siden er den blevet flyttet ned til havnen. Ifølge David Christensen, der leder projektet Wasteman i Gudhjem og Pedersker, er det gået godt. Forbløffende godt.

– Jeg er faktisk forbløffet over, at folk har været så gode til at sortere deres skrald. Det viser, at hvis bare rammerne er gode, så sorterer man sit affald bedre, siger han.

Projekt Wasteman er en 10 ugers forsøgsordning i visionen om et affaldsfrit Bornholm i 2032. Skraldemobilen er designet i håb om at løse nogle af de udfordringer, Fugato oplever, når der skal hentes affald i Gudhjem.

Plastik fylder i affald

I Gudhjem har 25 husstande deltaget i forsøget. De har været opdelt i to hold; et hold husstande i området på og i nærheden af Holkavej, det andet hold i nærheden af havnen.

I de uger, hvor deltagerne har været med i projektet, har de ikke fået hentet husholdningsaffald ved deres hus.

Selvom skraldemobilen har flyttet placering undervejs, har deltagerne i Holkadalen alligevel gerne ville deltage. Turen ned til havnen har for nogen været et minus, men de har holdt ved alligevel.

– Nogen synes, det er lidt langt at gå med affaldet, men de har alligevel deltaget. Det er jo bare rigtig positivt, siger David Christensen.

Ifølge ham har mængden af restaffald været faldende, som han også havde forventet, fordi sorteringen har været så grundig. En kedelig overraskelse har været, at plastikaffald fylder så meget i en almindelig husstands affald.

– Det sætter jo nogle tanker i gang. Jeg synes, det er værd at tænke over, at vi som samfund har så meget plastikemballage for eksempel. Det er ikke godt, når der er plastikbøtter i madaffaldet, for det ødelægger jo komposteringsgraden, siger David Christensen.

Æstetik er vigtigt i Gudhjem

Han vil snart lave en evaluering, hvor deltagerne kan melde tilbage, hvad de synes om projektet.

Men han har allerede en idé om, hvad de vil sige, for han har løbende været i kontakt med flere af dem.

– Vi ved i hvert fald, at der er flere, der mener, skraldemobilen ikke må være for langt væk. Det bliver for besværligt, hvis man skal gå langt for at komme af med sit affald. Og så har vi lært, at æstetik betyder meget i Gudhjem. Skraldemobilen skal passe ind i bybilledet, hvis den skal være permanent, siger han.

Ifølge David Christensen arbejder de også på at lave en løsning, der udseendemæssigt passer bedre ind i Gudhjem.

– Det var også meningen, at den skulle være mere elegant, men vi var nødt til for eksempel at sætte reflekser på for at overholde lovgivningen i forhold til færdsel. Det var også meningen, at der skulle laves en prototype, der lignede en lille fiskerhytte, men corona gjorde, at de leverandører, der kunne lave det, havde for travlt med andet, fortæller han

Måske et sommerprojekt

Projektet med skraldemobilerne i Gudhjem og Pedersker har betydet, at der nu er indsamlet data og mere viden om folks affaldssorteringsmønstre.

David Christensen fortæller, at der muligvis kommer et lignende forsøg til sommer, hvis der er finansiering til det.

– Vi mangler data for, hvordan det ser ud i en sommerspidsbelastningsperiode. Hvis vi får penge til det, så kan det godt være, vi laver sådan et projekt, siger han.

Netop den indgangsvinkel efterlyste formanden for Gudhjem By-og Museumsforening, Hans Jørgen Jensen, da forsøget blev skudt i gang tilbage i oktober.

– Det er ærgerligt, at man ikke vælger det tidspunkt, hvor vi virkelig kunne se effekten, nemlig her i sommer, hvor hverken skraldebiler eller ambulancer har kunnet komme rundt i byen. Jeg forstår ikke helt, hvorfor man ikke laver en sommerordning hernede, men det er nok et spørgsmål om ressourcer, sagde han dengang til Bornholms Tidende.

Men den anke kan David Christensen måske imødegå sommeren 2021, hvis der findes penge til det i budgettet for Wasteman-projektet.

 
 

Fakta 

Bofa gennemfører i perioden 2019- 2021 EU-projektet Wasteman, der skal udvikle, designe og afprøve muligheder for nye måder at sortere og håndtere husholdningsaffald på Bornholm.

Målet er at bidrage til BofaAs 2032 vision om det affaldsfrie samfund.

I efteråret 2019 blev der afholdt en række arrangementer og workshops, hvor lokale borgere deltog i udviklingsprocessen i samarbejde med designere, arkitekter, ingeniører, byplanlæggere og researchere.

Det gav nye idéer til, hvordan miljøstationer i byrummet skal se ud, hvilke typer affald, der skal hentes eller forblive ved husstanden og hvordan affaldet transporteres.

I oktober 2020 startede 10 ugers forsøg med skraldemobilerne, som cirka 50 udvalgte husstande i Gudhjem og Pedersker skulle bruge i stedet for at få hentet affald ved deres eget hus. I skraldemobilerne er der 11 huller til forskellige typer affald. Projektet afsluttes i næste uge.