FRILUFTSLIV
Den frivillige forening Trail Builders, der står for flere projekter med at lave mountainbikespor på Bornholm, får nu en økonomisk håndsrækning af Bornholms Regionskommune.
Det fremgår af et referat fra tirsdagens udvalgsmøde i økonomi-, erhvervs-, og planudvalget. Kommunalbestyrelsen besluttede 25. juni i år at give foreningen et udlæg på 200.000 kroner for at hjælpe på den frivllige forenings likviditet. Eftersom Trail Builders for nylig har ansøgt om yderligere udlæg, valgte økonomiudvalget tirsdag indstille til kommunalbestyrelsen at forhøje udlægget med 200.000 kroner som mellemfinansiering for at hjælpe likviditeten i den frivillige forening, der pt. er ved at afslutte sit projekt med at lave mountainbikespor i Vestermarie Plantage. Projektet er budgetteret til at koste 699.000 kroner, og Trail Builders har været god til at skaffe penge fra en række forskellige fonde, blandt andre Sparekassen Bornholms Fond, Wonderpuljen og LAG Bornholm. Det er penge, som der altså er givet tilsagn til, men som der kan gå lang tid før kommer hjem. Derfor vil økonomiudvalget gerne understøtte Trail Builders’ frivillige sporbyggere, indtil pengene kan betales tilbage til kommunen igen. Det fortæller formand for økonomiudvalget, borgmester Winni Grosbøll.
– De 200.000 kroner, som foreningen får som forhøjet udlæg, er for penge, som de selv har fundraiset, men som ikke er kommet hjem endnu. Trail Builders er en frivillig forening, så de der bygger sporene må lægge deres egen bankkredit og likviditet til indtil pengene kommer ind. Med sådan nogle fondsansøgninger, kan der godt gå meget lang tid. Først skal projektet afsluttes, så skal der laves regnskaber og rapporter. Alt efter hvem, der finansierer det, kan der gå flere år. Derfor vil økonomiudvalget gerne indstille til at foreningen kan få det her udlæg, siger Winni Grosbøll.
Det er ikke første gang, at kommunalbestyrelsen laver udlæg for den slags frivillige projekter, fortæller borgmesteren.
– Det er en udfordring, som vi i kommunen har oplevet et par gange nu. Vi har den her gruppe af frivillige ildsjæle, som er rigtig gode til at skrabe eksterne midler sammen. Problemet rammer, når de skal lægge deres egen likviditet til, før projektet kan afsluttes. Der kan vi så gå ind og overtage likviditeten, så de kan afholde deres udgifter, og når de så for pengene ind, betaler de dem til os. De her projekter er rigtig gode for øen, og der vil vi gerne hjælpe til, at likviditeten ikke bliver en hæmsko, siger hun.
De sidste 56.000 bliver formentlig til et tilskud
Ifølge sagsfremstillingen til økonomiudvalgets møde lyder budgettet på Trail Builders’ projekt i Vestermarie Plantage på 699.000 kroner, mens finansieringen, som der er givet tilsagn til fra forskellige fonde, kun kommer op på 643.000 kroner. Det vil altså sige, at foreningen mangler 56.000 kroner for at få dækket alle udgifter. Eftersom projektet afsluttes i denne måned, er det altså ikke sandsynligt, at det kan lykkes foreningen at finde de sidste penge. Så når kommunen nu vælger at give et yderligere udlæg på 200.000 kroner, er det ikke sikkert, at de sidste 56.000 kroner kan blive betalt tilbage.
– Med de tilsagn, der er givet til finansiering lige nu, mangler foreningen de sidste 56.000 kroner. Så når økonomiudvalget indstiller at lave et udlæg på yderligere 200.000, så er det med åbne øjne og med en viden om, at der er risiko for at de sidste 56.000 kroner ikke bliver et udlæg, men snarere et tilskud, siger Winni Grosbøll.
Er det normalt at give den type af tilskud på den her måde?
– Vi har gjort det før. Senest har gjort det til et projekt i Pedersker, og vi har tidligere gjort det til projektet med broen i Arnager. Kommunen er i stigende grad begyndt at give den her slags udlæg – helst i forventning om at fondsmidlerne bliver skrabet sammen, selvfølgelig, men med den her slags frivillige projekter vil vi gerne kunne hjælpe med tilskud, hvis det er, siger Winni Grosbøll.
En del af kommunens destinationsudvikling
De 56.000 kroner, som muligvis ikke bliver betalt tilbage, kan kommunen tage fra økonomi-, erhvervs-, og planudvalgets tilskudpulje for erhvervsfremmemidler.
– Det arbejde, som Trail Builders gør med at lave mountainbikespor i Vestermarie Plantage og Almindingen, er nogle rigtig gode projekter, som vi gerne vil støtte. Vi får så meget for pengene. Foreningen har allerede lavet rigtig mange kilometer mountainbikespor. Nu kører jeg ikke selv mountainbike, men dem, der ved noget om det, siger, at det er nogle af de beste ruter i Danmark. Man kan køre mountainbike både forår, efterår og vinter – ikke kun om sommeren, og det betyder, at sporene kan være med til at lokke folk til øen også uden for højsæsonen. Det spiller ind i hele vores arbejde med øens desitinationsudvikling, hvor vi gerne vil have Bornholm skal være en attraktiv landsdel hele året, siger borgmesteren.
Bornholms Tidende har forsøgt at få en kommentar fra foreningen Trail Builders, men det er ikke lykkedes.