Koncert i Skt. Nicolai Kirke, Rønne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

En helt klassisk udgave: Festival er i fuld gang med at rejse penge til næste års koncerter

Pandemien forgår, musikfestivalen består.

Ja, vel er det en optimistisk spådom, men den slags kan man nok have behov for at lufte i disse tider – og så i øvrigt skynde sig at lade forventningens glæde i forhold til Bornholms Musikfestival 2021 lutre sjæl og krop.

MUSIK

Pandemien forgår, musikfestivalen består.

Ja, vel er det en optimistisk spådom, men den slags kan man nok have behov for at lufte i disse tider – og så i øvrigt skynde sig at lade forventningens glæde i forhold til Bornholms Musikfestival 2021 lutre sjæl og krop.

Steffen Hyldig, som har formand for festivalen siden 2010, tror på sagen og kan da også notere, at Sparekassen Bornholms Fond netop har doneret 25.000 kroner til denne 53. udgave af festivalen. Mekanikken i at sikre de 10 arrangementer, der udgør den, er gerne, at bestyrelsen søger diverse fonde om op imod 400.000 kroner og ender med at modtage nok til, at festivalen kan realiseres.

– Til næste års festival håber jeg på, at vi får 300.000 kroner i støtte, siger bestyrelsesformanden.

– Jeg tror, at vi på nuværende tidspunkt er oppe på et sted mellem 125.000 og 150.000 kroner.

Festivalen i 2020 blev en smule amputeret på grund af coronapandemien, oplyser han.

– Det var på mange måder udfordrende at gennemføre den, men det lykkedes os delvist, ikke mindst takket være radio og tv. Vi fik jo lavet en helt enestående produktion med Danmarks Radio og TV 2/Bornholm, som for første gang arbejdede sammen om at lave sådan et fælles projekt, siger han.

Festivalen i 2021 vil blandt andet byde på nogle koncerter, som det ikke lykkedes at gennemføres i år.

– Der var for eksempel en koreansk pianist og en strygekvartet fra Italien, som ikke havde nogen chance for at komme hertil, siger han.

– Dem regner vi med til næste år. Og der var også nogle unge mennesker, som ikke kunne komme på grund af selvisolation, da deres forældre var blevet smittet. Dertil har vi naturligvis nogle helt nye koncerter, så det bliver en festival, der ligner sig selv.

Er det sværere denne gang at fyre op under fondene og få dem til at støtte sådan en festival set i lyset af pandemien?

– Det synes jeg ikke. Fondene var også i år utroligt positive i forhold til de problemer, vi havde med svigtende entreindtægter og så videre. Når man ikke gennemfører sådan en festival på samme måde, som den er beskrevet, skal fondene jo ind og vurdere, hvad de gør, men vi har stort set ikke hørt noget fra dem.

Aktiemarkedet bestemmer

I forhold til, at de kunne bede om få deres penge retur?

– Ja, for eksempel. Nogle enkelte reducerede tilskuddene lidt, men ikke noget, der for alvor havde betydning for vores økonomi. Vi har selvfølgelig været spændte på, hvordan det ville gå med festivalen i 2021, men det ser ikke ud, som om der er nogen ændring i fondenes politik. Jeg tror også, at det, der er afgørende for dem, er aktiemarkedet. Det mærkede vi i forbindelse med finanskrisen i 2008, hvor det var svært at få penge, men så længe aktiemarkedet er, som det er – og det har jo været positivt på trods af corona – så har fondene pengene og støtter gerne de forskellige ting. Det er rigtig positivt.

Og derfor regner du med at kunne konstatere, at det til næste år bliver en Bornholms Musikfestival, som folk kender den?

– Ja. Det satser vi i hvert fald foreløbigt på. Det afhænger selvfølgelig også af, hvordan udviklingen bliver rent pandemisk, men vores erfaring fra i år er, at når vi kommer hen til sommeren, kan vi gennemføre koncerterne under en eller anden form, siger Steffen Hyldig.

Og pengene regner du med nok skal komme?

– Ja, pengene skal nok komme, det er jeg ikke så nervøs for, jeg tror det bliver nogenlunde, som det plejer.