Winni Grosbøll forklarer til Tidende, at coronasituationen i Danmark er alvorlig, og at en delvis nedlukning – også for Bornholm – er nødvendig for at undgå, at antallet af covid-smittede stikker helt af efter jul. Arkivfoto.

Winni Grosbøll med kraftig opfordring: Julen i år bliver nødt til at være mindre

Winni Grosbøll (S) var ikke overrasket, da hun fik meldingen om den delvise nedlukning af Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) på et videomøde klokken 14.
Det fortæller borgmesteren til Bornholms Tidende.

SUNDHED

Winni Grosbøll (S) var ikke overrasket, da hun fik meldingen om den delvise nedlukning af Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) på et videomøde klokken 14.

Det fortæller borgmesteren til Bornholms Tidende.

De seneste uger er det på landsplan nemlig ikke lykkedes at få bugt med den stigende kurve af covid-19-smittede, og efter regeringens to andre delvise nedlukninger i løbet af december, stod Bornholm tilbage som den eneste åbne kommune øst for Storbælt.

For Winni Grosbøll giver det således god mening, også at medtage Bornholm, så restriktionerne bliver ens for hele landet.

– Danmark er nået til et punkt, hvor smitten breder sig i hele landet. Samtidig står vi over for en højtid med en del rejseaktivitet, og en del kommer hjem til Bornholm. Set i det lys, er jeg mere tryg ved, at vi også bliver omfattet af de samme restriktioner.

Smitten rammer bredt

Status på coronasituationen på Bornholm er, at 52 bornholmere er bekræftet smittet de sidste syv døgn, og incidenstallet – det vil sige antallet af smittede per 100.000 borger de seneste syv dage – ligger på 126,8. For hele Danmark er tallet 162,3.

Covid-smitten på Bornholm har hverken været faldende eller stigende, forklarer Winni Grosbøll.

– Vores smittetal ligger i øjeblikket på et stabilt niveau. Men vi har coronasmitte på Bornholm, og vi har for mange smittede, og vi kan se smitten rammer bredt. Det vil sige den rammer over hele øen og er jævnt fordelt over aldersgrupper. Heldigvis ikke så meget blandt de ældre endnu.

Selvom bornholmerne – og særligt kulturlivet og café- og restaurationsbranchen – nu tages med i en landsdækkende delvis nedlukning, er det for Winni Grosbøll værd at tage med, at øen under en verdensomspændende pandemi alligevel har kunnet holde nogle funktioner kørende.

– Det betyder noget for børn og unge, det betyder noget for udsatte familier og unge og det betyder noget for de erhvervsdrivende, at vi som lokalsamfund er lykkedes med at holde smitten nede, siger hun og understreger, at incidenstallet for Bornholm stadig er alt for højt.

En mindre jul

Borgmesteren er lettet over, at Bornholm indtil videre har undgået store smitteudbrud på institutioner med de sårbare borgere. Det er er blandt andet bornholmernes påpasselighed, man kan takke for det, siger Winni Grosbøll.

Borgmesterens budskab er derfor, at det skal folk blive ved med – også lige en tand mere. Særligt opfordrer hun folk til at begrænse antallet af folk, de ser i julen.

Det er meget at bede om, men det er nødvendigt, for situationen er alvorlig, forklarer hun:

– Vores forståelse af julen er, at vi skal besøge hinanden, især den familie, vi ikke ser så tit. Og vi skal gerne samles indendørs og holde store julefrokoster. Men gør vi, som vi plejer, risikerer vi, at antallet af smittede hen over julen eksploderer. Situationens alvor kalder på, at vi holder en mindre jul i år, således at så mange som muligt kommer sikkert igennem den her tid.

Det betyder, at når myndighederne opfordrer folk til at se max ti mennesker ad gangen, så skal man ikke se ti venner den ene dag, og så ti nye venner den næste dag, men holde sig til en omgangskreds på max ti, fortæller borgmesteren.

Hun opfordrer også folk til at tænke på, hvordan de kan rykke indendørs juletraditioner udenfor:

– Det kunne for eksempel være, at man i stedet for at samles om spisebordet går en tur omkring Hammerknuden eller lignende. Her er vi jo så privilegerede på Bornholm, at vi har masser af luft og natur og højt til himlen. Det er de baner, man skal tænke i, hvis man gerne vil se familien.

Vaccinen er lige om hjørnet, tilføjer Winni Grosbøll, som kalder den næste tid for pandemiens slutspurt.

Borgmesteren ønsker til slut alle bornholmere en god, men mindre jul.