FLYTTEKABALE
Regionskommunen kan komme til at betale først over fire millioner kroner på at gøre en lejet bygning ved Bornholms Hospital klar til, at en del af kommunens administration flytter ind i den. Bagefter vil det koste 600.000 kroner om året at leje bygningen af Region Hovedstaden.
Det er den seneste udvikling i kommunens store flyttekabale, der sigter mod at samle flere medarbejdere på færre adresser. Planen har været stillet i bero siden projektet om at samle en stor del af adminsitrationen på Snorrebakken udenfor Rønne kuldsejlede sidste år.
Imidlertid blev kommunalbestyrelsen sidst i august enig om at genoptage flytteplanerne “inden udgangen af 2020”. Det skete med forliget om næste års kommunebudget. Politikerne blev særskilt enige om, at der inden årets udgang skal ligge en plan for, hvordan Byg og Plan kan flytte fra Tejn Rådhus til Rønne – og hvordan hjemmeplejen i Allinge dernæst kan rykke ind på Tejn Rådhus, der i øjeblikket huser Byg og Plan.
Tom bygning kan lejes
Som også hidtil har det ikke været nogen nem opgave at løse. Før kommunalbestyrelsen behandler den nye plan torsdag, nævner kommunaldirektør Johannes Nilsson i sagens baggrundspapir, at der har været “en indledende udfordring med at finde bygninger, der kan rumme de godt 30 medarbejdere i Plan og Byg”.
“Der er dog opstået en mulighed for at leje en bygning, der indtil nu har været brugt af Bornholms Hospitals administration”, oplyser Johannes Nilsson dernæst.
Hvor problemer med at sikre, at de ansattes arbejdsmiljø ville være lovligt endte som det halmstrå, der væltede Snorrebakken-planen, er indeklimaet også problemet med at lade bygge- og planmedarbejderne flytte ind i hospitalets administrationsbygning på Ullasvej 8.
Bygningen rummer plads nok til de 30 medarbejdere, vurderer kommunens Center for Ejendomme og Drift. Men først vil man skulle sætte den i stand for cirka 600.000 kroner til blandt andet mekanisk ventalitation, dernæst kommer flytteudgifterne – og skal de ansattes arbejdsmiljø endelig være fuldt ud så godt, som det er muligt at gøre det, bliver regningen på over fire millioner kroner.
“De samlede omkostninger skønnes at være under en million kroner frem til ibrugtagning. Såfremt den fulde opgradering af arbejdsmiljøet skal gennemføres vil udgifterne være over fire millioner kroner”, får kommunalbestyrelsen også at vide før mødet på torsdag.
Hvis planen bliver vedtaget, som den foreligger nu, vil bygge- og planmedarbejderne kunne flytte ind den 1. marts. Lejemålet, der ikke vil være tidsbegrænset, men som både kommunen og Region Hovedstaden vil kunne opsige med tre måneders varsel, vil så begynde den 1. februar.
Venstre: Vi opnår ikke meget
Venstre er kritisk, før økonomiudvalget behandler i sagen i dag og før den samlede kommunalbestyrelse får sagen på torsdag aften.
– Vi er i et vadested med den flytning, og det her er ikke lige vores kop te, siger gruppeformand Søren Schow (V).
– Vi troede, at en samling af administrationen betød samling i én bygning og ikke en løsning, hvor vi skal ud og leje endnu en bygning. Det her er jo ikke at flytte de ansatte sammen på samme matrikel.
– Løsningen med at leje en bygning er lidt overraskende for mig. Det var ikke det jeg havde tænkt, og det er jo en fortsættelse af det roderi, der har været, siger Søren Schow.
– Vi vil gerne samle, men vi skal bruge de bygninger, som vi nu har til rådighed, og så bliver det alligevel spredt.
For Dansk Folkeparti handler meget om, hvorvidt politikerne bliver enige om den billige løsning til omkring en million kroner – eller om at sætte over fire millioner i at forbedre arbejdsmiljøet for byggemedarbejderne i en fremtid i den lejede bygning på Ullasvej.
– Vi laver en midlertidig løsning. Men det er vi nødt til for, at vores medarbejdere skal have et ordentligt arbejdsmiljø. Hvis vi bruger de fire millioner kroner, er det en god midlertidig løsning. Men hvis vi kun vil bruge den ene million, er det ikke okay.
– Det er ærgerligt, at vi ikke vil gøre det, som vores medarbejdere gerne vil, nemlig at samle hele administrationen ét sted. Det vil koste rigtig mange penge, men så vil vi en gang for alle kunne gøre noget godt for vores medarbejdere, siger Linda Kofoed Persson.
Midlertidighed for millioner
At kommunens medarbejdere længe har befundet sig i opbrud, uden at nogen endelig løsning er fundet, fører samtidig andre udgifter med sig.
En del af Center for Børn og Familie holder i dag til på den tidligere Østre Skole i Rønne. Det koster godt 800.000 kroner i leje om året plus udgifter til ejendomsskat, drift og forsikiring. Her er en ny toårig lejeaftale med Østre Skoles nye ejer gjort klar til underskrift.
At holde UCC’s tidligere bygninger på Snorrebakken kørende i den såkaldte tomgangsdrift, der skal sikre, at de ikke forfalder, mens de står ubrugt, beløber sig til godt 650.000 kroner om året. Hertil kommer de udgifter på at leje hospitalets adminsitrationsbygning, som kommunalbestyrelsen bliver præsenteret for torsdag.
“De midlertidige løsninger vil således beløbe sig til samlet 2.054.126 kroner om året plus de øvrige omkostninger beskrevet ovenfor”, oplyser kommunaldirektør Johannes Nilsson på forhånd.
De midlertidige løsninger er stadig tænkt som netop midlertidige. Torsdag får kommunalbestyrelsen også præsenteret fem bud på en endelig løsning. To af dem er forskellige varianter af at vende tilbage til Snorrebakken-planen. En tredje løsning vil se væk fra Snorrebakken, men kaste blikket på andre bygninger.
“Et nyt rådhus, som byggeri på bar mark eller som udbygning af en eksisterende lokalitet” er også en mulighed, men borgmester Winni Grosbøll (S) har hidtil afvist ideen som for dyr. Skal der bygges ud, vil Tejn Rådhus umiddelbart være den bedste bygning at gøre det på. Endelig er femte mulighed at holde fast i dagens forhold og gøre ingenting.
“Dermed anses det ikke som muligt at gennemføre løsningsscenarierne (1-4) inden for den afsatte ramme. Det betyder, at hvis løsningsscenarie 1-4 skal gennemføres, kræver det en politisk beslutning om yderligere finansiering”, oplyser kommunaldirektør Johannes Nilsson endelig til kommunalbestyrelsen.