Winni: Det er alvorligt – men jeg synes, det er fint, at man tager hjem til jul

Winni: Det er alvorligt – men jeg synes, det er fint, at man tager hjem til jul
Juletrafik. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 14. DEC 2020 • 11:29
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
14. DEC 2020 • 11:29
SUNDHED

Der er blot ti dage til juleaften, og mange er på forhånd bekymrede over, hvilken effekt højtidens mobilitet mellem landsdelene vil få for den igangværende pandemi. Borgmester Winni Grosbøll (S) hører til optimisterne, men hun minder bornholmere og de tilrejsende om, at det er yderst vigtigt at opføre sig ansvarligt.

– Især i julen skal vi virkelig holde os in mente, at det her er alvorligt, siger hun til Bornholms Tidende.

– Jeg synes, det er fint, at man tager hjem til jul, hvis man har en bedstemor på øen, eller ens forældre bor her. Men det der bare er ekstremt vigtigt er, at man er sikker på ikke at have symptomer, siger borgmesteren, som bemærker, at der op til påsken og højsommeren var stor debat om, hvordan man skulle tage imod feriegæster og besøgende.

– Vi har haft en sommer med rekordmange mennesker, og det var mange bekymrede for. Sådan var det også op til påsken, hvor epidemien ligesom nu var i vækst. Begge dele har vi kunnet håndtere som samfund, uden at det overhovedet løb løbsk. Det tror jeg også, at vi kan med julen, siger Winni Grosbøll.

Informationskampagne

Hun fortæller, at Bornholms Regionskommune sammen med flere andre centrale aktører i beredskabet overvejer at producere en mindre informationskampagne rettet mod juledagenes gæster. Det kunne være en video med budskabet; "nu kommer I til Bornholm, det er vores alle sammens ansvar, at det går godt, og vi får en god og sikker jul", fortæller Winni Grosbøll.

– Sammen med hospitalet, politiet og til dels også Bornholmslinjen prøver vi at kigge på, hvordan vi kan opskalere vores information til gæsterne, og vi kan lave nogle tiltag, der får det til at stå allerforrest på radaren, siger hun.

En arbejdsgruppe skal mødes i dag, mandag, for at drøfte, hvordan en informationskampagne op til jul kan strikkes sammen.

Befolkningen har efterhånden mange gange fået at vide, at det er nu, det gælder. Hvordan vil I få folk til at gøre det, der skal til, endnu en gang?

– Det er dét, der er den helt svære opgave, for alle danskere kender rådene om at holde afstand og spritte af. Det er nok ikke der, man skal sætte ind, for som du siger, har folk fået det at vide hundrede gange. Nu er jeg ikke kommunikationsuddannet, men jeg tror mere, at det handler om at appellere til det fælles ansvar, siger Winni Grosbøll, som generelt har respekt for bornholmernes påpasselighed og tilgang til epidemien.

– Jeg synes jo, at bornholmerne – og det vidner tallene også om – er ret bevidste om det her og gode til at håndtere det i dagligdagen. Jeg tror også, at de mennesker, der kommer hertil fra Sjælland ved, at der også påhviler dem et ansvar.


Ikke til ungdomsgilde

Winni Grosbøll fremhæver, at sundhedsmyndighederne har opskaleret testapparatet og i samarbejde med Falck indført teststeder med hurtigtest, hvor svaret på podningen kan gives efter 15-20 minutter. Hun håber, at unge bornholmere, der skal hjem og holde jul med familien, tager de fornødne forholdsregler i ugen op til rejsen og eventuelt får taget en hurtigtest, inden de kører til færgen eller lufthavnen.

– Man skal nok ikke tage til ungdomsgilde, før man skal hjem på ferie. Der er nogle ting, man som menneske kan gøre for at nedbringe risikoen for, at man kommer til at bringe noget med uforvarende.