Ny formand for havnen: 'Rønne kan indtage en markedsledende position som et knudepunkt for udviklingen af ??grøn energi'

Ny formand for havnen: 'Rønne kan indtage en markedsledende position som et knudepunkt for udviklingen af ??grøn energi'
Lars Erik Karlsson. Pressefoto
| ABONNENT | 13. DEC 2020 • 19:23
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
13. DEC 2020 • 19:23
DAGENS NAVN: Lars Erik Karlsson er en mand med en solid erfaring. Han afløser Thomas Thors som formand for Rønne Havns bestyrelse.

Hvilke opgaver bliver de vigtigste for dig som ny formand for bestyrelsen?

– Mit ønske er at fortsætte det gode arbejde som Thomas Thors har lagt grunden for i samarbejde med de øvrige kompetente, professionelle medlemmer af Rønne Havns bestyrelse. Vi skal følge den strategi- og forretningsplan, som bestyrelsen har fastsat og følge den kurs, der er lagt. Jeg ser frem til et spændende og udviklende arbejde til gavn for såvel ejere, kunder og medarbejdere. Jeg ser med ydmyghed og interesse på de fremtidige udfordringer.

Hvordan ser du Rønne Havns muligheder i fremtiden?

– Jeg har haft det privilegium at følge havnen i Rønne og udviklingen i havnen i Rønne i lang tid. Allerede i 2012 var jeg sammen med den administrerende direktør involveret som konsulent i udviklingen af ??en ny strategi og forretningsplan. Dette var et meget interessant job, der senere førte til en anmodning om en plads i bestyrelsen.

– Jeg har således en temmelig lang erfaring med havnen i Rønne. Allerede dengang betragtede vi placeringen i Østersøen som et af ??havnens unikke og måske største aktiver. Placeringen skaber betingelserne for færgetrafik og for hele havnens eksistens. Og det er situationen, der skaber mulighederne for samfundet på Bornholm til at drage fordel af udvidelsen af ??grøn energi, der nu er under opførelse i Østersøen. Efter min mening er der gode muligheder for, at havnen i Rønne kan indtage en markedsledende position som et "knudepunkt" for udviklingen af ??grøn energi i mange år fremover. Samtidig med at havnen i Rønne er sikret for fremtiden, er der skabt betingelser for at tiltrække anden interessant industri og drift. Min vurdering er, at havnens muligheder for fremtiden er meget gode.

Hvilke områder bliver de vigtigste for Rønne Havn at fokusere på?

– Det er naturligvis vigtigt at fokusere på forretningsudvikling og alle de større projekter, vi arbejder på. Men når det er sagt, skal vi samtidig have fuldt fokus på eksisterende kunder, der danner grundlaget og fundamentet for vores forretning. Færgetrafikken er øens livsnerve og kommunikation med omverdenen, og vi arbejder derfor målrettet hver dag sammen med Bornholmslinjen, så færgetrafikken fungerer så smidigt som muligt. Det samme gælder for alle andre kunder.

Hvad laver du ud over at være medlem af Rønne Havns bestyrelse?

– Jeg arbejder nu cirka på halv tid. Jeg har i øjeblikket fem bestyrelsesopgaver og sidder i bestyrelsen i yderligere tre havne og i en pensionsfond. Jeg har arbejdet på denne måde siden min pensionering. Det føles meget rart at have muligheden for at bidrage med min erfaring og min viden. I årenes løb har jeg lært, hvad der fungerer, og hvad der fungerer mindre godt. Samtidig er det et privilegium – sammen med unge talentfulde mennesker – at være involveret i fremtidige projekter, der skaber udvikling.

Hvad laver du i din fritid?

– Min hustru og jeg har tre voksne børn, så familien er naturligvis en meget vigtig del af vores liv. Vi har et sommerhus (gammelt fiskerhus) i Skalhamn (nær Lysekil cirka 100 km nord for Göteborg) på den svenske vestkyst, hvor vi er en stor del af tiden og ikke mindst nu i disse pandemiske tider. Der nyder vi havet og naturen og fisker makrel om sommeren og sort hummer om efteråret. Vi går også begge to på jagt i Danmark såvel som i Norge og Sverige. Så det bliver til meget frisk luft. Indtil nu har vi haft en vinteradresse i Göteborg, men har lige købt et lille hus i Malmø, hvor vi flytter til den 15. marts 2021.

Hvad er dine relationer til Bornholm – ud over bestyrelsesposten?

– Jeg tror, ??jeg har besøgt Bornholm omkring 60-70 gange siden mit første besøg, så jeg er ganske fortrolig med øen. Sammen med bestyrelsen har jeg i forbindelse med strategimøder også besøgt forskellige byer på øen og synes om både øen og dens indbyggere.

 
 

Lars Karlsson

72 år.

Fra Göteborg i Sverige.

Uddannet skibsfører og maskiningeniør og har studeret forretningsudvikling.

Har arbejdet i skibs- og havnebranchen i Skandinavien i mere end 30 år og har blandt andet været adm. direktør for Copenhagen Malmö Port.

Medlem af Rønne Havns bestyrelse, hvor han fra den 1. januar er formand.

Arbejder i fire andre bestyrelser (er blandt andet formand for Sikuki Nuuk Harbour i Grønland).