Christina Tidemand Greth har et passioneret forhold til sit håndværk. Foto: Jacob Jepsen

Christina flyttede fra Østerbro til Rø: ‘Jeg føler, at jeg virkelig bor i smørhullet’

I august flyttede Christina Tidemand Greth fra lejligheden på Østerbro i København og ind i den tidligere præstebolig i Rø.
Den 34-årige møbelpolstrer, skrædder og beklædningskonstruktør har længe været forelsket i Bornholm. Drømmen om forhåbentlig at skabe sin egen virksomhed og blive en aktiv del af et kreativt øsamfund med andre mennesker, der som hun arbejder med noget de brænder for, skal prøves af.

ERHVERV

I august flyttede Christina Tidemand Greth fra lejligheden på Østerbro i København og ind i den tidligere præstebolig i Rø.

Den 34-årige møbelpolstrer, skrædder og beklædningskonstruktør har længe været forelsket i Bornholm. Drømmen om forhåbentlig at skabe sin egen virksomhed og blive en aktiv del af et kreativt øsamfund med andre mennesker, der som hun arbejder med noget de brænder for, skal prøves af.

– Tænk hvis man kan kombinere det. Det vil da være fedt, siger Christina Tidemand Greth.

Hun har lejet sig ind i den tidligere præstegård og indrettet værksted i et af værelserne. Håndværket har hun lært hos møbelpolstrer, kgl. hofleverandør, Mette Palsteen i København.

– Hun er efter min mening Danmarks bedste møbelpolstrer. Hun har nogle utroligt spændende kunder: Kongehuset, ambassader og de store kulturinstitutioner. Det har givet mig mulighed for at arbejde med nogle opgaver, som jeg ellers aldrig ville få lov til og med materialer, som man slet ikke vidste fandtes. Så det er virkelig cremen af cremen jeg har fået lov til at stå med. Det har bare været fantastisk, fortæller Christina Tidemand Greth.

Hun modtog den højeste udmærkelse, dronningens sølvmedalje, for sit svendestykke, der blev vurderet som “særdeles veludført”.

– Det er jeg ret stolt af, siger Christina Tidemand Greth.

Svendestykket – den svungne lænestole med hvidt uldbouclé – står midt i dagligstuen, hvor den femfarvede gæstekat Tove har indtaget sin yndlingsplads på en af de andre stole.

Denne smukke stol, Christina Tidemand Greth svendestykke, fik hun den højeste udemærkelse for, Hendes Majestæt Dronningens sølvmedalje for. Foto: Jacob Jepsen

Midt i smørhullet

Hvorfor lige Bornholm?

– Jeg har absolut ingen familie eller venskaber herovre, men jeg har brugt Bornholm som et fristed. Jeg har cyklet her, slappet af her og har fundet ro – i bund og grund lige som alle andre københavnere, der flygter fra byen, tager herover og bor i shelter og føler, at de er ét med naturen. Jeg kunne virkelig mærke en lykkefølelse i maven, når jeg var herover, for jeg synes her er så smukt. Jeg tror, det var dét, der fik mig til at vælge Bornholm fremfor andre steder, fortæller Christina Tidemand Greth.

Det er helt bevidst hun har bosat sig ude på øen.

– Helligdomsklipperne ligger lige hernede, der er Rø Plantage og fine naturstier omkring Rø. Jeg føler, at jeg virkelig bor i smørhullet.

At der er mange kunsthåndværkere og iværksættere på Bornholm, var en anden grund til at bosætte sig på øen.

– Så der var flere ting, der gjorde at jeg tænkte: “Nu kaster jeg mig bare ud i det.” Jeg har mødt en stor varme, åbenhed og interesse fra alle kanter.

Teater og film

Christina Tidemand Greth har flyttet en del rundt i landet i forbindelse med sine uddannelser, siden hun forlod hjemstavnen Vesthimmerland, hvor hendes forældre bor, så hun er ikke bange for at flytte sig.

Hun har boet i Herning, Sønderborg, Århus og København, hvor hun i en del år arbejdede som freelancer indenfor teater og filmproduktion.

– Det er mig, der har lavet herretøjet til TV-2 serien “Badehotellet”, hvor jeg havde fornøjelsen at arbejde sammen med kostumier Margrete Rasmussen. Hun er smadderdygtig og gav mig bare lov til virkelig at gå i de historiske detaljer med kostumerne. Jeg har arbejdet rigtig meget på Østre Gasværk og Den Danske Scenekunstskole, på Det Kongelige Teater, og rundt omkring på eksperimentelle scener som Teater Sort/hvid. Det har været vildt fedt. Men så fik vi ny regering, som skar i kulturstøtten. Det betød, at vi freelancere pludselig fik det svært. Fra at det havde været fedt, fik jeg lidt ondt i maven over, at jeg nu aldrig helt vidste, hvad næste måned bragte. Det var jo ikke meningen, fortæller Christina Tidemand Greth.

Det faldt hende helt naturligt at uddanne sig til møbelpolstrer. Møbler har altid haft hendes interesse.

– Da jeg var yngre, kredsede jeg også omkring den her uddannelse, så det var nærliggende i forhold til, at jeg er dygtig til at bruge mine hænder til at formgive. Da jeg kom i en fire ugers praktik hos Mette Palsteen var det bare som at finde min helt rigtige hylde. Hun havde det heldigvis på samme måde. Hun var glad for mig og syntes, det var et godt match.

Foto: Jacob Jepsen

Perfektionisme

Hvad skal man være god til som møbelpolstrer?

– Man har tit et billede oppe i hovedet af, hvordan man vil have det, og det billede skal man få sine hænder til at skabe. Alle lag i stolen er væsentlige. Hvis du laver noget juks indenunder, så går det igennem alle lag, er der en skævhed eller andet, så bliver det forstørret for ethvert lag, du lægger på stolen. Du skal være enormt perfektionistisk, du skal gøre dig umage, og du skal være dygtig til dit håndværk. Det er formgivning, modellering med materialer, som er ret spændende.

Christina Tidemand Greth er udlært i traditionel polstring.

– Det vil sige, at man bruger gammeldags materialer som dyrehår og vegetabiler. Det er meget holdbare materialer, der – hvis man kan finde ud af at bruge dem rigtigt – har meget længere levetid end skum, som meget hurtigere bliver nedbrudt. Hvis du kan finde ud af at formgive med de materialer, så kan man virkelig lave noget, der bliver flot.

Christina genbruger alt materiale i gamle møbler, der kan genbruges.

– Der findes rigtig dygtige vævere på Bornholm og folk, der laver tekstiltryk. Det kunne være vildt interessant at indgå samarbejde med dem. Jeg er dygtig til at sy, så det kunne være spændende at lave nogle kollektioner. Tanken som at jeg får lov til at putte lokalt vævet møbelstof på et møbel her på Bornholm, er rigtig fin – så går tingene da bare op i en højere enhed.

Kurser for unge

Christina Tidemand Greth er spændt på, om hun kan skabe sig et levebrød.

– Jeg er blevet taget rigtig godt imod, folk har vist mig stor tillid i forhold til, at jeg bare kommer, og der er ingen, der aner, hvad jeg kan. Det er flot, at folk siger: “Værsgo, den her sofa har jeg arvet fra min mor eller far, den har stor affektionsværdi for mig.” Men man kan også bare få ompolstret en skammel eller en spisebordsstol. Jeg kan lave ting i mange prislejer, det er jeg nødt til i forhold til at kunne favne bredt.

Et Instagram-opslag om skræddersyede hynder til bænke og siddepladser i både har givet rigtig god respons.

Christina Tidemand Greth overvejer at tilbyde kurser i møbelpolstring og genanvendelse af gamle materialer.

– Jeg har mange ideer. Jeg har undervist på CPH West på grundforløbet til beklædningshåndværker-uddannelsen, så jeg har også noget undervisningsbaggrund og undervisningsmateriale. Det var vildt spændende at undervise unge. Hvis der var et sted, hvor der var nogle unge mennesker, der er lidt udfordrede, og som havde brug for at få tankerne hen på noget andet, kunne man godt lave simple opgaver til dem. Jeg synes, at mulighederne er uendelige her på Bornholm.

Lander altid på benene

Hvad siger familie og venner til din flytning?

– Min familie var sådan set overhovedet ikke overrasket. De undrer sig ikke over, at jeg kunne finde på at flytte til Bornholm, for de ved, at jeg er ikke bange for at kaste mig ud i noget. Jeg er altid lander på begge ben, så de er ikke bekymrede for mig, overhovedet ikke. Mine venner synes nok, jeg er lidt skør.

– Jeg glæder mig til at opleve vinteren. Alle jeg møder har sagt: “Bare vent, du siger, du synes det er fedt. Bare vent til det bliver rigtig mørkt.” Jeg har det bare sådan: Vinteren kan bare komme, fordi jeg hygger mig bare så meget på mit værksted. Jeg tænder bare et stearinlys.