'Jeg tror, næsten alle danskere på en eller anden måde er lidt forelskede i Bornholm'

'Jeg tror, næsten alle danskere på en eller anden måde er lidt forelskede i Bornholm'
Ditte Marquard Jessen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 10. DEC 2020 • 07:12
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
10. DEC 2020 • 07:12
DAGENS NAVN

Ditte Marquard Jessen, hvad er det mest spændende ved at arbejde med byudvikling?

– En by er et af de mest komplekse systemer, vi mennesker har skabt: Et fælles, bygget miljø, hvor vi skal blive enige om, hvordan vi vil leve sammen. At udvikle og drive en by er en meget demokratisk proces, fyldt med kompromiser og konflikter. Samtidig skal byen fungere på markedsvilkår – lidt ligesom en virksomhed. Der skal være de rigtige varer på hylderne, ellers kommer der ingen kunder i butikken, og så løber det ikke rundt for lokalsamfundet. Jeg synes, det mest spændende ved at arbejde med byudvikling er de lange, komplekse processer, hvor et lokalsamfund stille og roligt finder fælles fodslag og en vision for byen, der fører til bæredygtige planer, og videre til bygge- og anlægsprojekter, der virkelig gør en forskel for både lokale og besøgende.

 
Der er en tro på
fremtiden og på
hinanden, som er
meget opløftende

 

Hvilken uddannelsesmæssig baggrund har du?

– Jeg er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole og har desuden en master i strategisk byplanlægning.

Du var involveret i udarbejdelsen af den strategiske udviklingsplan for Rønne. Hvad lærte det arbejde dig om rønneboerne?

– Mange steder i Danmark kan det fornemmes, at de lokale er ramt af en vis magtesløshed i forhold til globaliseringen, urbaniseringen og nu også coronakrisen. I Rønne oplever jeg, at borgerne, de erhvervsdrivende og politikerne i højere grad føler, at udviklingen kan påvirkes i positiv retning. Der er en tro på fremtiden og på hinanden, som er meget opløftende – og som gør, at rønneboerne får maksimalt udbytte af deres udviklingsarbejde, både inden for bosætning, kulturliv, erhvervsliv og turisme. Rønne overpræsterer faktisk ret markant på alle disse parametre.

Hvad er dit eget indtryk af Rønne?

– Set med en byplanlæggers øjne er Rønne en virkelig spændende by, blandt andet fordi Rønne er en af de mest klokkeklare hovedbyer, der findes i Danmark. I og med at Bornholm er en ret isoleret beliggende ø, er Rønne en utroligt vigtig by for alle bornholmere, hvad enten man skal uddanne sig, behandles på sygehuset, købe julegaver eller rejse til og fra øen. Det gør Rønne til Bornholms vigtigste by og mødested. Men Rønne er samtidig en lidt anonym by, sammenlignet med Bornholms andre små bysamfund. Både lokale og besøgende har en tendens til at glemme, at Rønne faktisk er en virkelig smuk by, som indeholder helt unikke kultur- og oplevelsestilbud. Der er et arbejde i at fremhæve det særlige ved Rønne.

Og af Bornholm generelt?

– Jeg tror, næsten alle danskere på en eller anden måde er lidt forelskede i Bornholm. Fra min barndoms ferieture til øen er det særligt magien omkring klipperne, Ekkodalen, Hammershus, Dueoddes hvide sand og Christiansø, som fylder. Som voksen – og som rådgiver – gør øen særligt indtryk, fordi den repræsenterer drømmen om at bo tæt på naturen, i lokalsamfund som har utroligt meget at byde på. Man skal passe på ikke at komme til at kigge på huse på Bornholm, hver gang man sidder på færgen på vej hjem til det travle hverdagsliv i hovedstaden.

Hvilken relation havde du til Bornholm, inden du blev involveret i udviklingsarbejdet?

– For mig var Bornholm en ferieø og selvfølgelig også hjem for Folkemødet. En ø, som var forbundet med lyse sommernætter, naturoplevelser, små hyggelige havne og kunsthåndværk af høj kvalitet. Over de seneste år er Bornholm blevet langt mere nuanceret for mig, også fordi vi på tegnestuen flere gange har arbejdet professionelt med udvikling på øen. Senest gik vores studietur i oktober til Bornholm, hvor vi fordybede os i skovdrift og tømmerproduktion.

Er der et sted her på øen, du sætter særlig pris på?

– Paradisbakkerne er stadig, uden konkurrence, det smukkeste naturområde, jeg har oplevet i Danmark. De hemmelige skovsøer, vilde bær, borgruiner, fuglelivet, faunaen – det er et eventyrligt sted. Og så har jeg jo udviklet en stor kærlighed til Rønnes små gader, Store Torv, Dams Gård og Nørrekås.
 

Fakta

Ditte Marquard Jessen er 38 år.

Gift med Mikkel, som er læge på Herlev Hospital. Mor til Rosa på ni år og Elo på seks år.

Bor i Valby.