Formanden for Region Skånes sundhedsudvalg, politikeren Gilbert Tribo, der repræsenterer partiet Liberalerne, ønsker alligevel ikke at lukke grænsen mellem Sverige og Danmark. Foto: Facebook / Liberalerna.se

Svensk politiker vil lukke grænsen til Danmark

Antallet af corona-smittede i Skåne fortsætter med at stige med alarmerende hast, og nu foreslår en svensk regionspolitiker, at grænsen mellem Danmark og Sverige lukkes for at begrænse smitten.

– Hvorfor lukker man ikke grænsen til Danmark, spørger Gilbert Tribo. Han repræsenterer partiet Liberalerna i Skånes regionsråd og rejser spørgsmålet i dag i et interview med den svenske tv-station SVT.

Ikke flere danskere i indkøbscentre

Gilbert Stibo fortæller til SVT, at spørgsmålet om grænselukning i den senere tid har været stillet adskillige gange på den den corona-chat, som Region Skånes sundhedsudvalg driver. Her kan borgerne stille spørgsmål om covid-19 og corona-epidemien.

– Hvorfor får danskerne lov til at komme til Sverige, når vi ikke kan rejse ind i Danmark?, spørger de skånske borgere ifølge Gilbert Tribo.

– Det spørgsmål har jeg også stillet mig selv mange gange, men det er jo ikke et spørgsmål vi kan afgøre her i Skåne, siger Tribo, der er formand for Region Skånes sundhedsudvalg, til tv-stationen.

Han mener, at den svenske regering bør lukke grænsen mellem Danmark og Sverige, og på sin personlige Facebook-profil uddyber han, hvorfor.

– Vi er i en meget alvorlig situation, og hvor vi skal gøre endnu mere for at reducere smittespredning. Derfor har vi ikke brug for flere mennesker i vores indkøbscentre lige nu, så en midlertidig lukning af grænsen til Danmark bør overvejes, skriver han i en opdatering.

Intet lovgrundlag

Der er imidlertid ikke noget, der tyder på, at det svenske regering vil imødekomme Gilbert Tribos ønske. For det første er der ifølge SVT ikke noget lovgrundlag, som gør det muligt at lukke grænsen, og for det andet har den svenske regerings strategi hidtil været at begrænse den fri bevægelighed mindst muligt.

Hvis grænsen ikke kan lukkes, så mener Gilbert Tribo, at dem svenske regering i det mindste bør sende et kraftigt signal over Øresund, der opfordrer danskerne til at blive hjemme.

– Når vi sender vores gymnasieelever hjem og fjernunderviser dem, er det tid til at sige til danskerne: ”Kom venligst ikke her lige nu! Bliv hjemme!”, siger han til SVT.

Færre smittede i Danmark

Antallet af covid-19 smittede i Region Skåne har siden epidemiens start været 36.469 personer. Det svarer til 2.829 smittede per 100.000 indbyggere, siden man begyndte at måle i slutningen af januar måned.

Til sammenligning har der i samme periode, i Region Hovedstaden, været 36.380 personer, som er blevet testet positive for covid-19 virus. Det svarer til 1.995 smittede per 100.000 indbyggere. Altså cirka 30 procent under det Skånske incidenstal.

Det har ikke været muligt for Bornholms Tidende at komme i kontakt med Gilbert Tribo, og det er derfor uklart, om det er spredning af svensk covid-19 virus til Region Hovedstaden, eller spredning af dansk virus til Skåne, som han ønsker at stoppe med en grænselukning.

Ligeledes har det ikke været muligt, at få afklaret, om han mener, at der, hvis grænsen lukkes, skal holdes en transitkorridor åben, således at danskere fortsat kan rejse gennem Sverige, når de skal frem og tilbage til Bornholm.