Peter Hellis Jensen. Foto: Jens-Erik Larsen

Han blev i en alder af 61 headhuntet til nyt job som sælger

DAGENS NAVN

Peter Hellis Jacobsen, du er lige blevet ansat som sælger hos Hellisen i Lobbæk. Det er jo en moderne maskinhandel i dag, men da de første bygninger blev opført for snart 140 år siden, var det noget andet, og der er noget med, at du faktisk er en del af historien. Hvordan hænger det sammen?

– Min tipoldefar startede tilbage i 1881 med en lille landsbysmedje i Lobbæk og et lille landbrug ved siden af. Siden har forretningen vokset og udviklet sig, i takt med mekaniseringen af landbruget.

 

Før var en 15 fods mejetærsker
en stor mejetærsker. I dag er det
30 fods mejetærskere eller mere

 

Så du er faktisk opvokset i en smedje. Hvordan var det, og hvordan påvirkede det dit valg af uddannelse?

– Som lille løb jeg og mine to ældre brødre rundt på værkstedet, hvor der hver dag var tændt op i essen. Vi fulgte med i, hvad der skete i smedjen, og så at landbruget udviklede sig og blev mekaniseret, og maskinerne blev større og større. Og så blev det vel helt naturligt, efter folkeskolen i 1976, at jeg startede i smedelære på værkstedet. For at få en faglig baggrund, som jeg kunne bruge senere. Jeg arbejdede som svend indtil 1982, hvor jeg startede i salgsafdelingen.

Du stoppede i 2005, så det er faktisk anden gang, du bliver ansat hos Hellisen. Hvad lavede du i den mellemliggende tid?

– Jeg stoppede efter uoverensstemmelser med den daværende ejer. Derefter havde jeg fem gode år som sælger hos Nexø Smede & Maskinforretning. Så kom igen en af disse kriser, finanskrisen, hvor det hele stod stille i et par år. I den periode kørte jeg blandt andet bus hos Aakirkeby Turist- og Selskabskørsel, hvor jeg kom i kontakt med en masse mennesker. Lejrskoler og turister, som alle skulle have en lille historie med om Bornholm. Derefter har jeg været lagerarbejder hos Jensen Danmark, indtil coronaen kom.

Havde du forventet, at du ville blive headhuntet til et sælgerjob i en alder af 61?

– Jeg troede, at min tid som maskinhandler var slut. Så jeg blev lidt benovet, da Sivertsen A/S tog kontakt til mig. Men efter lidt snakken frem og tilbage kunne jeg ikke sige nej. Det skulle prøves.

Hvorfor?

– Jeg føler, at der er et par løse ender, som jeg gerne vil prøve at binde sammen. Og jeg er sikker på, at det nok skal lykkes.

Hvordan har landbruget udviklet sig i den tid, du har solgt landbrugsmaskiner?

– Der er blevet væsentlig færre, men større bedrifter og dermed større maskiner. Før var en 15 fods mejetærsker en stor mejetærsker. I dag er det 30 fods mejetærskere eller mere. Traktorerne er ligeledes blevet meget større. Og maskinerne bliver i dag monteret med meget mere avanceret udstyr end før.

Er det svært at følge med i teknologien efter så mange års pause?

– Der er teknisk sket en del, og der bliver noget at læse op på; men med gode kollegers hjælp er jeg ikke skræmt over de udfordringer, der vil komme.

Du har boet på Bornholm hele dit liv?

– Ja, jeg har altid boet på Bornholm og kan ikke forestille mig at bo et andet sted, selv om der kan blive lidt for langt mellem besøgene hos børnebørnene ovre. Vores ældste børn bor på Sjælland, den yngste på Bornholm.

Har du et yndlingssted på Bornholm?

– Jeg holder af hele øen, inklusive Christiansø. Min nysgerrighed og interesse for Bornholms historie har bragt mig rundt på hele øen, så det er svært på vælge et sted. Men efter en tur rundt om Hammerknuden er jeg altid godt tilpas.

 

Fakta

Alder: 61 år.

Uddannelse: Smed, selvlært sælger.

Bopæl: Aakirkeby.

Civilstand: Gift med Bettina i 38 år, tre børn, fire børnebørn.

Hobbies: Familie, venner, lidt badminton, Bornholms natur og historie.