Foreningen Økobornholm har i november og december holdt kaffemøder, hvor landbrugets fortid, nutid og fremtid er blevet drøftet. Arkivfoto: Berit Hvassum

‘Det skal kunne lade sig gøre at få udviklingen til at gå en anden vej end industrialiseret masseproduktion’

LÆSERBREV

Hvis Bornholms Økojord skal blive en realitet, skal der tegnes aktier for tre millioner kroner inden 31. december i år. Vi er nået op over 2,1 millioner kroner, så der arbejdes hårdt på at nå i mål inden nytår.

Mange mennesker køber økologiske varer og vil gerne være med til at støtte en omlægning af landbruget. Derfor har foreningen Økobornholm i november og december holdt seks kaffemøder over hele øen. Vi holder et syvende møde i Svaneke den 10. december, fordi der var booket helt op til mødet den 4. december.

Møderne har været berigende for os, der har arrangeret dem, fordi vi har mødt mennesker, der med nysgerrighed og konstruktivt med- og modspil har snakket med os om landbruget før, nu og i fremtiden. Vi tror også, at deltagerne har haft en god oplevelse, ud fra hvad der blev sagt på mødet. Møderne har haft begrænset adgang på grund af corona, og det har givet mulighed for nogle gode snakke.

Og hvad har kaffemøderne så handlet om?

De har taget udgangspunkt i den virkelighed, der var på landet tidligere med et myldrende liv af mennesker og virksomheder samt – ikke mindst – en levende natur. Vi har snakket kooperativer og andelsforeninger, og hvordan vi kan få det bedste med os ind i fremtiden. Vi har snakket lovgivning og strukturudvikling, og hvordan landbruget er “havnet” der, hvor det er nu. Der har været opbakning til vores initiativ med stiftelse af Bornholms Økojord A/S, og det er vi glade for, men vigtigst er, at vi er ved at starte en samtale om, at det skal kunne lade sig gøre at få udviklingen til at gå en anden vej end industrialiseret masseproduktion. Til gavn for mennesker, dyr, klima og natur.

Tak for snakken – og husk at du kan nå det endnu, hvis du vil være med til kaffemøde i Svaneke den 10. december og ved at tegne aktier eller støtte vores indsamling.

Anna Sofie Poulsen

Medlem af bestyrelsen i foreningen Økobornholm