Bestyrelsesformand Vibe Klarup. Foto: Berit Hvassum

‘Folkemødet har brug for fem millioner kroner her og nu’

FOLKEMØDE

– Knapt fem millioner vil gøre alverden til forskel for os.

Vibe Klarup, bestyrelsesformand for Foreningen Folkemødet, er klar i mælet:

På grund af coronasituationen har Folkemødet her og nu brug for et statstilskud på omkring fem millioner kroner.

Aflysningen af Folkemødet 2020 og udsigten til markante coronabegrænsninger i antallet af debatarrangører og deltagere i Folkemødet 2021 har sat hele landets store politikfestival i en kritisk økonomisk situation.

– Det er op ad bakke, og derfor beder vi om noget medfinansiering. Det handler om medfinansiering for at redde Folkemødet i 2021, men også om at holde hånden under Folkemødet de kommende år – at der er en organisation, der kan løfte opgaven. Vi er supertaknemmelige for, at kommunen bakker op, at den lokale befolkning bakker op, at det lokale erhvervsliv også har vist deres opbakning gennem alle årene, men i år er det bare ikke nok. Vi har brug for, at Folketinget bakker os op økonomisk, understreger Vibe Klarup.

De kommercielle aktører

Folkemødesekretariatet skal hvert år rejse i omegnen af 25 millioner kroner. Økonomi består af indtægter fra udlejning, salg af forplejning med mere, kommercielle og private bidrag, fondsbidrag og kommunal medfinansiering fra Bornholms Regionskommune.

– De 25 millioner kroner er aktørernes engagement, om man så må sige – at folk melder sig til og bestiller en plads eller et telt og fra sponsorer, der for eksempel betaler for at blive eksponeret på forskellig måde ud fra nogle modeller, vi har udviklet gennem årene og som fungerer rigtig, rigtig fint, fortæller Vibe Klarup.

Så det er klart, at når Folkemødet ikke kan garantere samme synlighed eller det samme antal deltagere som de senere år, er de kommercielle aktører tilbageholdende. Et eksempel er Kommunernes Landsforening, en af sværvægterne på folkemøderne, der netop har meldt afbud.

– Det betyder selvfølgelig, at vores økonomi er enormt udfordret. Derfor siger vi: Okay, vi synes, at vi i mange år har formået at have et godt og konstruktivt samarbejde med kommercielle aktører, men det er en udfordring, når konditionerne er, som de er. Og når Folkemødet så har udviklet sig til at være en national demokratisk begivenhed, synes vi, at det er en god investering for folkestyret at sørge for, at Folkemødet kan overleve og også have en fornuftig økonomi i et kriseår som det her, siger Vibe Klarup.

Hånden under sekretariatet

Hvorfor netop fem millioner kroner?

– Vi har sagt til bornholmerne, at vi vil holde et folkemøde, uanset hvad. Hvis vi skal gøre det, så vil der være en hovedscene, der vil være livetransmittering, der vil være aktiviteter i folkemødeugen. Vi har også brug for et digitalt spor – de folkehøringer, som vi havde sidste år, og som bandt hele landet sammen. Helt banalt handler det også om at holde hånden under sekretariatet, så kompetencen dels bruges til at udvikle aktiviteterne på Folkemødet 2021 og de kommende folkemøder. Det kræver simpelthen noget grundfinansiering, forklarer Vibe Klarup.

Folkemødesekretariatet tæller fem fuldtidsansatte medarbejder, en medarbejder på deltid, en studentermedarbejder, en kontorelev og en freelancer.

Hvordan vurderer du muligheden for, at I får de fem millioner kroner?

– Venstres Karsten Lauritzen har sagt i Berlingske, at Folkemødet er en værdig sag at støtte. Når man går op i demokrati og folkestyre er det absolut på toplisten over aktiviteter, som man bør sørge for klarer sig igennem. Peter Juel-Jensen har stillet kulturminister Joy Mogensen et paragraf 20-spørgsmål, som hun skal besvare onsdag. Det vil også give os en pejling. Nu appellerer vi meget stærkt til politikerne på Christiansborg. Vi har også rettet henvendelse til fonde og andre, der kan tænkes at bakke op, siger Vibe Klarup.

En stærk appel

Foreningen Folkemødet er også i dialog med Bornholms Regionskommune om muligheden for, at regionskommunen kan give lidt flere penge udover de omkring 1,67 millioner kroner som regionskommunen årligt giver i driftstilskud til Folkemødet.

– Opbakningen til Folkemødet er virkelig stærk hele vejen rundt. Den står fuldstændig usvækket. Udfordringen er at se, om man kan finde økonomi til den opbakning i Folketinget. Vi må håbe, at det er muligt, det er vores stærke appel, og vi knokler med det. Vi er i dialog med kulturordførere og med høj og lav for at sikre, at der er opbakning til Folkemødet, siger Vibe Klarup.

Er den svækkede økonomi en trussel mod Folkemødets fremtid?

– Der er igen tvivl om, at med en aflysning i 2020, de øgede udgifter, der er ved at lave et coronatilpasset folkemøde i 2021, og at antallet af mennesker alt andet lige ikke vil være det samme, er det en anden forretning, end den vi plejer at have. Det giver en ret usikker situation økonomisk, siger Vibe Klarup.

 

 

Spørgsmål til kulturministeren

Den 3. december har folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) stillet et paragraf 20-spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen:

“Er regeringen klar til at holde hånden under Folkemødet og infrastrukturen bagved, indtil vi er på den anden side af pandemien, da færre aktører, organisationer og virksomheder har ansøgt om at deltagelse i Folkemødet 2021, og det udfordrer Folkemødet og tankerne bag?”

Ministerens forventes at svare onsdag.